Antilliaanse remigratie

WILLEMSTAD, 20 FEBR. Het project van de Arbeids Advies Dienst in Willemstad om Antillianen in Nederland aan een baan te helpen op Curacao of Bonaire, loopt stagnatie op door de daling van de economische activiteiten. Vorig jaar keerden slechts 54 Antillianen terug. Dat waren er 27 minder dan in 1995.

Toen startte de Arbeids Advies Dienst AAD met zijn activiteiten. “Wij streven ernaar jaarlijks een 80 tot 100 in Nederland wonende Antillianen te doen remigreren. In 1995 hebben we deze doelstelling derhalve gehaald”, zegt directeur Hedi van Dorp. Dat het succes van het remigratieproject afhankelijk is van de Antilliaanse economie, blijkt uit de openstaande vacatures bij de AAD. In 1995 waren het er circa 100, vorig jaar slechts 40. Nu de economie weer begint aan te trekken, verwacht de dienst een stijging van de remigratie. De aantallen, via de AAD geremigreerden lijken gering, gelet op de ruim 75.000 in Nederland wonende Antillianen. Van Dorp wijst er echter op dat voor de dienst de markt in Nederland erg klein is. Het Europees Sociaal Fonds dat het remigratieproject financiert, heeft namelijk als voorwaarde gesteld dat alleen pas afgestudeerden of Antillianen zonder regulier werk mogen worden benaderd. (ANP)