Anderlecht lange tijd gechanteerd

BRUSSEL, 20 FEBR. De Belgische voetbalclub Anderlecht is jarenlang gechanteerd door de voetbalmakelaar Jean Elst uit Antwerpen wegens een vermeende omkoopaffaire. Dat meldde de Belgische radio BRTN gisteravond.

Elst zou in 1984 van de leiding van de Brusselse topclub de opdracht hebben gekregen de Spaanse arbiter Mouro om te kopen met 1 miljoen Belgische frank (ruim 50.000 gulden). Mouro leidde de halve finale van de strijd om de UEFA Cup tussen Anderlecht en Nottingham Forest op 25 april 1984. Anderlecht won de tweede wedstrijd met 3-0, onder meer door een dubieuze strafschop. Anderlecht had de eerste wedstrijd met 2-0 verloren. De betrokken scheidsrechter is inmiddels overleden. In de finale verloor Anderlecht van Tottenham Hotspur.

De makelaar zegt dat hij de affaire kan bewijzen met bandopnamen van gesprekken. Later zou hij de toenmalige voorzitter Constant Vandenstock hebben gechanteerd. Elst zou zo'n twintig miljoen frank (een miljoen gulden) aan zwijggeld hebben opgestreken.

Vorig jaar heeft Anderlecht toch een klacht tegen de makelaar ingediend. Het huidige bestuur (Roger Vandenstock heeft zijn vader opgevolgd als voorzitter) zegt dat Elst op eigen houtje heeft gewerkt om de club achteraf te kunnen chanteren. Volgens Anderlecht-manager Verschueren zijn de bandopnames gemonteerd.

Het gerecht in België onderzoekt momenteel de zaak. Verschueren gaf wel toe dat Anderlecht Elst heeft betaald. “Hij is er in geslaagd onze voorzitter schrik aan te jagen. Vandenstock vreesde voor het imago van de club.”

Hans van Breukelen was destijds doelman van Nottingham Forest. “Ik blijf ervan overtuigd dat we door de partijdige scheidsrechter werden geflikt”, zegt hij vandaag in de Belgische krant De Standaard. (Belga)