Albanië: Vefa betaalt spaarders inleg terug

TIRANA, 20 FEBR. Vefa Holding, het grootste investeringsfonds van Albanië, begint vandaag de kleine spaarders die hun geld in het fonds hebben geïnvesteerd, hun spaargeld terug te betalen - zonder de beloofde rente. Dat heeft een woordvoerder van het reusachtige bedrijf gisteren beloofd.

De stap wordt gezien als een poging, de druk van de ketel te halen en de kleine spaarders te kalmeren. Al weken wordt in Albanië gedemonstreerd en geprotesteerd door Albanezen die al hun spaargeld in dubieuze investeringsfondsen hebben belegd en het zijn kwijtgeraakt toen die fondsen failliet gingen. Over Vefa Holding, de grootste van die piramidefondsen, doen al geruime tijd geruchten de ronde over een aanstaand faillissement. Die geruchten werden mede gevoed door het feit dat het bedrijf - waarin 80.000 mensen hebben belegd - de rentebetalingen eerst heeft teruggeschroefd en vervolgens gestaakt. Honderden mensen verdringen zich elke dag voor het kantoor van Vefa Holding in de hoop hun geld terug te krijgen.

Een woordvoerder van het bedrijf, Arben Iliazi, zei gisteren dat voorlopig alleen spaarders die minder dan omgerekend vijfduizend dollar hebben belegd, hun geld kunnen ophalen. Ze krijgen de ingelegde som terug - niet de in het vooruitzicht gestelde rente. De kleine spaarders maken zestig procent uit van alle inleggers. De terugbetaling duurt twee tot drie weken. Daarna komen de beleggers aan de beurt die tussen vijf- en tienduizend dollar hebben belegd, en daarna degenen die tussen tien- en twintigduizend dollar hebben betaald.

Vefa Holding, het grootste van de investeringsfondsen, bezit 220 bedrijven in Albanië, variërend van voedselverwerkende bedrijven tot supermarkten en een televisiestation. In Vlorë is gisteren voor de 15de opeenvolgende dag betoogd door gedupeerde spaarders die hun geld zijn kwijtgeraakt. Studenten beginnen er vandaag met een hongerstaking, waarmee ze de terugbetaling van het in het fonds Gjallica belegde geld willen afdwingen. (Reuter)