Al tien kandidaten 'Nieuwe Markt'

AMSTERDAM, 20 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs verwacht dat ongeveer tien bedrijven voor het einde van dit jaar een notering zullen hebben op de aandelenmarkt voor jonge, snel groeiende ondernemingen. Dit is vanmorgen bekend gemaakt bij de lancering van de Nieuwe Markt van Amsterdam Exchanges (NMAX).

Het softwarehuis Polydoc is de eerste die naar de NMAX gaat, ergens in de tweede helft van maart. Voor het einde van april volgt het 'groene high-tech'-bedrijf Pro Lion, dat onder meer een melkrobot heeft ontwikkeld. De Rabobank, die de beursgang van beide ondernemingen begeleidt, rekent erop zelf dit jaar ongeveer vijf ondernemingen naar de NMAX te brengen. Volgend jaar moeten nog eens tien ondernemingen een NMAX-notering krijgen.

De Amsterdam Exchanges (AEX), waarin de effectenbeurs en de optiebeurs onlangs zijn samengegaan, heeft de Nieuwe Markt opgezet voor ondernemingen die nog in opbouw zijn. “De traditionele beurzen kijken sterk naar de historische ontwikkeling van een bedrijf, de NMAX is veel meer gericht op de toekomst en potentiële groei”, lichtte AEX-directeur H. Brouwer toe. Volgens de AEX zijn er “tientallen, wellicht honderden” ondernemingen die behoefte hebben “hun groei te financieren” en zijn er veel beleggers die willen investeren in bedrijven die hoge risico's paren aan hoge winsten.

De Nieuwe Markt is nadrukkelijk een antwoord op Nasdaq in New York en de Alternative Investment Market (AIM) in Londen. Met lede ogen zag de beurs enkele jaren geleden Baan vertrekken naar Nasdaq, waar ook Microsoft is groot geworden. Polydoc heeft al een notering aan de AIM, maar volgens directeur R. Maddock vanmorgen was dat omdat er in Amsterdam geen alternatief was. De NMAX maakt deel uit van een Europees netwerk van Nieuwe Markten in Parijs, Frankfurt en Londen. De bedoeling is dat de beursfondsen van deze vier markten in een scherm te zien zullen zijn, zodat beleggers in Frankrijk ook stukken kunnen kopen in Amsterdam. Naar verwachting begin volgend jaar zullen de handelsystemen op elkaar aangesloten zijn. De toelatingscriteria van de vier markten zijn vergelijkbaar.

Ondernemingen die een notering willen aan de NMAX moeten een eigen vermogen hebben van minimaal twee miljoen gulden, terwijl ook een kapitaal van twee miljoen vrij verhandelbaar moet zijn. Het bedrijf moet minimaal drie jaar bestaan, maar hoeft geen winst te hebben gemaakt. Elk kwartaal moet er een bericht worden gepubliceerd over de gang van zaken, waarin geen cijfers hoeven te staan. De aandeelhouders die hun bedrijf naar de beurs brengen moeten zelf een belang van meer dan vijf procent houden volgens een lock up-principe. Deze lock up moet 'cashen' voorkomen. De begeleidende bank moet het bedrijf drie jaar lang steunen.