Aalberts groeit fors door acquisities

AMSTERDAM, 20 FEBR. Mede door een actief acquisitiebeleid heeft het aluminiumverwerkingsbedrijf Aalberts Industries in Driebergen vorig jaar een forse groei gerealiseerd. Zowel de netto winst (26,2 miljoen gulden) als omzet (471 miljoen) steeg ten opzichte van 1995.

President-directeur Jan Aalberts verwacht dat die ontwikkeling zich dit jaar zal voortzetten. Tijdens een toelichting op de jaarcijfers benadrukte Aalberts vanochtend dat het hard gaat met zijn bedrijf, dat in 1975 in Limburg met 10 werknemers is begonnen en toen op een omzet van 600.000 gulden een verlies maakte van 200.000 gulden. Maar in 1980 realiseerde het bedrijf al een omzet van 10 miljoen. In 1987 ging Aalberts naar de beurs.

De strategie van het bedrijf is door de jaren heen dezelfde gebleven. “We zijn constant op zoek naar aanvulling van produkten en marktversterking”, vertelt Aalberts, die de komende jaren met zijn groep van een voornamelijk Europees bedrijf (de grootste omzet werd vorig jaar met 163 miljoen in Duitsland gerealiseerd) wil uitgroeien tot een wereldspeler.

De laatste grote acquisitie heeft Aalberts gedaan in Duitsland, waar afgelopen oktober de Seppelricke Armaturengroep werd overgenomen, grotendeels gefinancierd met de uitgifte van 210.000 nieuwe aandelen. Aalberts is daardoor op slag tot een van de grotere producenten van installatiematerialen voor water, gas en verwarming gaan behoren.

Aalberts Industries heeft zich ontwikkeld tot een industriële groep met 2500 werknemers, verdeeld over drie divisies: speciale componenten, dispense systems (produkten om frisdanken, bier, gassen, poeders en schuim gecontroleerd vrij te laten komen) en installatie materialen. Vooral deze laatste markt van voornamelijk fittingen en kranen is volgens Aalberts “een miljardenbusiness”, die vooral in Oost-Europa (Polen, Rusland), maar ook in het Verre Oosten en de VS om uitbreiding schreeuwt.

Aalberts dat zich via een bedrijf van halffabrikanten heeft ontwikkeld tot een onderneming die nu ook zelf produkten maakt en ontwikkelt verklaart de onstuimige groei aan een uitgekiend acquistiebeleid, waardoor het eigen vermogen nog maar 29 procent van het eigen vermogen bedraagt. “Dat percentage is iets te laag”, beaamt Aalberts. “Maar wanneer we zouden besluiten een jaar niets te kopen dan schiet dat percentage omhoog. Maar bij deze lage rente is het gunstig om geld te lenen voor acquisities.”

Door de nieuwe bedrijven, waaronder een belangrijk verkooppunt als Morel in Frankrijk, die Aalberts aan de groep heeft toegevoegd, is de omzet vorig jaar met 105 miljoen gulden gestegen tot 471 miljoen gulden. De cashflow (netto winst plus afschrijvingen) kwam uit op 54,1 miljoen. Aan de aandeelhouders zal een dividend worden uitgekeerd van 0,45 cent per aandeel.