Zaak tegen verplegers aangehouden

DEN HAAG, 19 FEBR.De rechtbank in Den Haag heeft het proces tegen de Haagse verplegers opnieuw aangehouden omdat zij het van belang acht dat hoofdverdachte A. du M. alsnog psychologisch en psychiatrisch wordt onderzocht.

Omdat de aanklacht tegen mede-verdachte J.H. zo “verweven” is met de zaak tegen Du M. besloot de rechtbank beide verdachten voor vijf weken terug te sturen naar hun cel. Het openbaar ministerie (OM) had maandag levenslang geëist tegen Du M (41) wegens diefstal en moord op zeven bejaarden en 15 jaar gevangenisstraf tegen medeverdachte H. (37) wegens diefstal en moord op de 94-jarige mevrouw Sloos-Fischer.

Gistermiddag deed de rechtbank tussendoor uitspraak in de rechtszaak tegen de vrouwen van de Haagse verplegers tegen wie twee weken geleden twee jaar gevangenisstraf was geëist. De vrouw van de hoofdverdachte, volgens de rechtbank enigszins verminderd toerekeningsvatbaar, werd veroordeeld tot 240 uur dienstverlening. Na aftrek van het voorarrest betekent dat 132 uur onbetaalde arbeid. De ex-vrouw van de medeverdachte moet 72 uur arbeid “ten algemene nutte” verrichten. Ook kregen beiden zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

De rechtbank achtte bewezen dat deze vrouwen zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal van kostbaarheden bij hulpbehoevende ouderen in de service-flat Waalsdorp in Den Haag. Zij hebben de waardigheid van de slachtoffers aangetast en het vertrouwen van de bewoners zodanig geschonden dat er grote onrust in Waalsdorp en omgeving is ontstaan. De rechtbank sprak de dames vrij van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM vormden zij samen met hun mannen een criminele organisatie die gereglementeerd en gestructureerd met als doel heling, te werk ging. De rechtbank vond die samenwerking niet aantoonbaar.

De advocaten van Du M. en H. waren verheugd over dit oordeel omdat zij menen dat ook hun cliënten op dit onderdeel zullen worden vrijgesproken. Zij eisten gisteren overigens in hun zes uur durende pleidooi op alle onderdelen vrijspraak. De advocaten benadrukten dat hun cliënten aan stervensbegeleiding hebben gedaan. En als stervensbegeleiding het gebied van het strafrecht bestrijkt, zou justitie alle vormen van palliatieve zorg moeten onderzoeken, betoogde mr. P. Hoogendam, de advocaat van de hoofdverdachte.

De Haagse verplegers zouden volgens raadsvrouwe mr. M. van Strien alles hebben gedaan de Haagse miljonaire Sloos-Fischer goed te verzorgen, maar de vrouw was erg ziek. Ze hebben haar toen een tabletje Dormicum meer gegeven dan volgens de bijsluiter verantwoord was voor een bejaarde dame, maar dat is gebeurd op gezag van de huisarts. Die had volgens Van Strien immers het slaapmiddel voorgeschreven en aangeraden twee in plaats van één tablet aan de terminale vrouw toe te dienen. “De beslissing van de huisarts heeft mogelijk geleid tot een korter leven. Maar het is niet te achterhalen en dus is het niet te bewijzen.”

In de 180 pagina's tellende pleitnota van de advocaten van Du M. wordt iedere beschuldiging van het OM afgedaan met de mededeling: het bewijs ontbreekt, dus integrale vrijspraak. De advocaten hechten zeer veel waarde aan de aanwezigheid van de dagrapporten uit het verzorgingshuis Waalsdorp. Hierin staan volgens hen keer op keer alle handelingen van de hoofdverpleegkundige Du M. vermeld. Het proces wordt hervat op 26 maart.