Werkgevers schenken scholen computers

ROTTERDAM, 19 FEBR. De werkgeversorganisatie VNO/NCW stelt vanaf maart oude, afgeschreven computers gratis beschikbaar aan basisscholen en middelbare scholen. Bedrijven, ministeries en instellingen zoals de Belastingdienst leveren hun oude computers in, die de VNO/NCW daarna zal verdelen over scholen. Om hoeveel computers en scholen het gaat, is nog onduidelijk.

De actie is een initiatief van minister Ritzen (Onderwijs), aldus een woordvoerder vanochtend. Doel is dat scholen zo op korte termijn leerlingen “kunnen leren omgaan met tekstverwerkingsprogramma's en een muis en andere elementaire computervaardigheden” aldus de woordvoerder. Dat de computers eenvoudig zijn deert de minister niet. De woordvoerder: “Wat voor een bedrijf waardeloos is geworden, kan voor een school nuttig zijn. Scholen kunnen meer gebruiken dan uitsluitend hoogwaardige computers.” VNO/NCW zal bekijken of er nog aanpassingen nodig om de verouderde computers bruikbaar te maken voor het onderwijs. Wie de kosten draagt voor die technische aanpassingen “staat nog ter discussie”, aldus de woordvoerder van Ritzen.

Volgens het ministerie is geen sprake van sponsoring, want van welk bedrijf een computer afkomstig is, zal niet zichtbaar zijn. Vorige week maakte staatssecretaris Netelenbos nog afspraken met scholen en de Consumentenbond om sponsoring op scholen te beperken. Naast deze inzameling is Ritzen ook van plan een “grote” investering te doen in informatie- en communicatietechnologie voor basis- en middelbare scholen. Volgens ingewijden zou die investering oplopen tot ten minste een miljard gulden. In april zal Ritzen zijn plan ontvouwen. Hij wil dat computers andere leermiddelen, zoals boeken, vervangen en dat scholieren aansluiting krijgen op computernetwerken als Internet.