Turnbroers Selk breken met bond

ROTTERDAM, 19 FEBR. Alexander en Christian Selk zijn met onmiddellijke ingang opgestapt bij de nationale turnselectie. De turnbroers van VZOD uit Deventer, sinds jaar en dag de nummers een en twee van Nederland, zijn opnieuw in aanvaring gekomen met de trainingsstaf van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB). Ook de bond ziet geen reden om de samenwerking voort te zetten.

Piet de Haze en Wybren van der Wal, de nummers drie en vier van Nederland, overwegen eveneens op te stappen en mogelijk zelfs hun turnloopbaan te beëindigen. De broers Selk gaan buiten de bond om door met de wedstrijdsport en hopen zich te kwalificeren voor het WK, eind augustus in Lausanne.

Beide turnbroers kunnen zich niet vinden in het beleid van bondscoach Jesus Hernandez en bondstrainer Ruud Jacobs. De technische staf schreef onlangs een rapport aan de KNGB waarin de inzet van Alexander Selk in twijfel werd getrokken. “Er werden ernstige tekortkomingen gesignaleerd in de kwantiteit en de kwaliteit van zijn inzet”, aldus een officiële verklaring van de bond. “Tevens moest hij worden aangesproken op zijn gedrag tijdens de training.”

Op hun beurt trekken de broers de kwaliteiten van trainer Jacobs in twijfel. Vorig jaar maakten zij zich sterk voor de komst van een Russische coach nadat de Chinees Ming opstapte. Op last van de bond werd Jacobs aangesteld. “Jacobs is turntechnisch gezien van een veel te laag niveau gebleken om ons te begeleiden. We konden bij hem niets bijleren”, aldus Christian Selk, de oudste van de twee.

Volgens de broers moesten zij de laatste maanden steeds vaker hun eigen trainingen verzorgen. De inbreng van Jacobs was gering. “Al snel bleek dat zijn trainingen veel te slecht waren. We gingen geen sikkepit vooruit. We waren maandenlang op onszelf aangewezen.”

Christian Selk ervaart de breuk als een bevrijding. “We kunnen nog steeds op Papendal terecht omdat we de B-status van het NOC*NSF hebben. Het wordt wel veel harder werken, maar dat hebben we er graag voor over.”