Strafschoppen vóór in plaats van na verlenging

ZÜRICH, 19 FEBR. Bij voetbalwedstrijden die verlengd worden, kan de verlenging het beste beginnen met het nemen van strafschoppen. Dat heeft de scheidsrechterscommissie van de FIFA gisteren in Zürich voorgesteld. Het plan behoeft geen goedkeuring van het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond. Nationale bonden en de Europese voetbalbond kunnen zelf bepalen of ze de nieuwe regel toepassen.

Tot nu toe kwamen strafschoppen pas aan de orde als een verlenging van twee keer vijftien minuten geen beslissing had gebracht. In de voorstellen worden de penalty's voortaan vóór de verlenging genomen. Mocht na de extra speeltijd nog steeds een gelijkspel op de borden staan, dan is de ploeg die de strafschoppen het beste heeft genomen de winnaar. De commissie hoopt met de nieuwe regel het voetbal aantrekkelijker te maken. Zo heeft de verliezer van de strafschoppenserie nog altijd de kans het duel winnend af te sluiten.