Opnieuw overname Zweedse bank

STOCKHOLM, 19 FEBR. De Zweedse bank Sparbanken Sverige, ook bekend als Swedbank, neemt branchegenoot Föreningsbanken over, zo is gisteren bekendgemaakt. Hierdoor ontstaat de op één na grootste bank van het land. Alleen de deze week gefuseerde instellingen Svenska Handelsbanken en Stadshypotek vormen een grotere partij. De overneming vindt plaats via een aandelenruil.

Minister van Financiën Aasbrink noemde de fusie “een natuurlijke stap” in de nationale en internationale herstructurering in de banksector. Twee weken geleden mislukte voorlopig een voorgenomen fusie van SE-Banken en Nordbanken. Wel slaagde Handelsbanken erin eigenaar te worden van Stadshypothek, de grootste verstrekker van hypothecaire leningen in Zweden. Handelsbanken maakte gisteren bekend dat op een bod van 22,9 miljard kroon 90 procent van de aandelen is binnengekomen.

Begin jaren negentig dreigde er een bankencrisis in Zweden na een speculatiegolf in met name onroerend goed. De overheid gaf toen 65 miljard kroon steun aan banken, waaronder Nordbanken en de spaarbanken die werden gebundeld in Swedbank. (Reuter)