Ongeveer 300 doden bij onlusten op Borneo

JAKARTA, 19 FEBR. De Indonesische autoriteiten hebben toegegeven dat bij de recente rassenonlusten in de provincie West-Kalimantan veel meer doden zijn gevallen dan tot dusver officieel is verklaard.

Volgens een hooggeplaatste legerofficier, generaal-majoor Zacky Anwar Makarim, zijn sinds het uitbreken van het etnisch geweld, eind december, ongeveer 300 mensen om het leven gekomen. Generaal Makarim, als assistent van de stafchef van de strijdkrachten belast met 'veiligheidszaken', heeft dat deze week gezegd in het Indonesische dagblad Media Indonesia. Eerder had een legerwoordvoerder slechts bevestigd dat er “doden” zijn gevallen. Volgens Makarim zijn berichten dat het werkelijke dodental boven de 1.000 ligt, zoals onder andere gemeld door het Engelstalige dagblad The Indonesian Observer, “niet waar”. De slachtoffers in West-Kalimantan vielen bij gewelddadige botsingen tussen groepen Dajaks en islamitische migranten uit Madura, een eiland voor de kust van Java. (Reuter)