Maleisië bouwt omstreden dam

KUALA LUMPUR, 19 FEBR. De bouw van de controversiële Bakun-dam in het Oost-Maleisische Sarawak gaat door. De aanleg van deze hydro-elektrische dam, die de een-na-grootste in de wereld moet worden, was eerder dit jaar verhinderd door een uitspraak van de rechter.

Volgens hem voldeed het project niet aan de nodige milieu-eisen. De Maleisische overheid en betrokken bedrijven wonnen begin deze week echter hun hoger beroep tegen de eerdere beslissing. De dam zal twee keer de omvang krijgen van de Aswan-dam in Egypte. Met 2400 megawatt wordt een gebied van 70.000 hectares van stroom voorzien. Er komt een meer ter grootte van Singapore. De kosten zijn 10 miljard gulden. Onderwaterkabels zullen de elektriciteit van Sarawak naar het Maleisische vasteland transporteren. Voor de aanleg moeten ruim tienduizend inwoners verhuizen. Samen met de lokale bevolking voeren 205 organisaties uit meer dan dertig landen campagne tegen de bouw van Bakun. De kosten van de dam en het kunstmatig gecreëerde meer staan volgens hen niet in verhouding tot de opbrengst. Zeker gezien het feit dat bijna 20 procent van de energie verloren gaat door de transmissie van het reservoir in Sarawak naar het vasteland.