LINZENSOEP MET PAKSOI EN TOMATEN

Waarin zit het verschil tussen een maaltijdsoep en een stoofpot? In de ingrediënten? Niet echt. Zowel soep als stoofpot zijn het resultaat van het samenstellen van een geurige bouillon met robuuste ingrediënten, of dat nu vlees, gevogelte of groenten zijn.

Zit het verschil in de structuur? Misschien, maar toch is er een overlappend gebied waarin moeilijk onderscheid tussen beide te maken is. Denk aan de Spaanse soep favada asturiana, met zijn witte bonen, groenten en verschillende vlees- en worstsoorten, en aan een traditionele waterzooi. Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit hoe het gerecht gedefinieerd wordt, maar hoe het smaakt. Deze soep is een van die smakelijke grensgevallen en is zeer geschikt voor een koude winterse dag.

Voor 8 personen:

2 eetlepels olijfolie

1 middelgrote ui, gehakt.

2 tenen knoflook, fijngehakt

circa 250 gram paksoi, stengels in plannen gesneden en de bladen grof gehakt

1 eetlepel komijnzaad, geroosterd en in een vijzel gestampt

1 theelepel gemalen koriander

300 gram groene of bruine linzen

1 blik tomaten (met sap), tomaten grof gehakt

4 eetlepels tomatenpuree

2 liter kippen- of groentebouillon

4 eetlepels vers citroensap

zout en versgemalen peper

versgeraspte Parmezaanse kaas

Verhit de olie in een grote soeppan op een middelhoog vuur. Schep er de ui, knoflook en paksoistengels door en bak circa 5 minuten. Schep er de komijn, koriander en linzen door en roerbak circa 1 minuut. Voeg de tomaten, tomatenpuree en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat circa 45 minuten sudderen, of tot de linzen gaar zijn. Schep er de gehakte paksoibladen door en laat nog 5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer er het citroensap door. Schep de soep in soepborden en geef er de Parmezaanse kaas apart bij.

    • Kim Maclean