Israel bouwt ringweg Jeruzalem, kritiek VS

TEL AVIV, 19 FEBR. De Israelische regering heeft gisteren besloten een ringweg om Oost-Jeruzalem aan te leggen. Het besluit oogstte meteen kritiek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hadden liever gezien dat de Israelische regering een dergelijke beslissing niet op dit moment had genomen”, zei een woordvoerder. Volgens hem is het belangrijker dat Israel en de Palestijnen wederzijds vertrouwen opbouwen om het vredesproces met succes te kunnen voortzetten.

Premier Netanyahu besloot gisteren op formele gronden een beslissing over de bouw van 6.500 appartementen bij Har Homa in Zuid-Jeruzalem nabij Bethlehem uit te stellen. Als reden gaf hij dat de burgemeester van Jeruzalem niet aanwezig kon zijn bij de bijeenkomst van de ministeriële commissie voor Jeruzalem. Deze commissie besloot wel in totaal drie wegen naar en om Jeruzalem te bouwen waarvan er één door gebied zal lopen dat volgens het autonomie-akkoord van Oslo onder Palestijnse controle is.

Netanyahu staat onder zware druk van nationalistische activisten in zijn regeringscoalitie om ongeacht Amerikaanse kritiek en Palestijns protest onmiddellijk met de bouw van de wijk bij Har Homa te beginnen. De onlangs afgetreden minister van Wetenschappen, Benni Begin, leidt de oppositie tegen Netanyahu inzake Har Homa en wordt daarbij gesteund door de regeringspartijen Tsomet en de NRP. In deze partijen gaan stemmen op om de regering Netanyahu over de kwestie Har Homa ten val te brengen met het doel het Israelisch-Palestijns vredesproces te laten ontsporen.

Netanyahu heeft vandaag een delegatie van de Arbeidspartij onder oud-premier Shimon Peres uitgenodigd voor beraad over de kwestie Har Homa. In politieke kringen wordt dit initiatief uitgelegd als een aanwijzing dat Netanyahu denkt aan de vorming van een regering van nationale eenheid met de Arbeidspartij indien zijn rechtervleugel afhaakt. Palestijnse woordvoerders hebben de afgelopen dagen voor een explosie in Jeruzalem gewaarschuwd indien Israel met de bouw van de omstreden wijk begint.