Greenpeace bezorgt de klomp een moeilijke tijd

ROTTERDAM, 19 FEBR. De Nederlandse klomp heeft het moeilijk. Nadat vorig jaar een aantal Arbo-diensten de veiligheid van de klomp ter discussie stelden, speelt nu Greenpeace de klompen-industrie parten. Angst voor acties van de milieu-organisatie zet een grootse promotie-campagne op losse schroeven.

Om “het eeuwenoude, milieuvriendelijke produkt de Nederlandse Klomp” te promoten had de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten (NVK) vorig najaar het plan opgevat “de grootste klomp ter wereld” te bouwen - meer dan vijf meter lang. De vervaardiging van het gevaarte (vijf weken werk voor drie klompenmakers) zou de maand augustus plaatsvinden op attractiepark de Efteling. Het hout voor de klomp, Western Red Cedar, een stam van 5,5 meter met een diameter van 2,5 meter, zou door de Rotterdamse firma Abraham van Stolk in Canada worden betrokken.

Tot zover een prachtig plan voor de promotie van het “eeuwenoude, natuurzuivere en oerhollandse produkt” klomp. Maar de boom uit Canada kwam niet, en Abraham van Stolk èn de Efteling stelden scherpere voorwaarden aan de klompenfabrikanten.

Wat is het probleem? Western Red Cedar, het hout waarvan de klomp gemaakt zou worden, komt uit oerbossen. En Greenpeace voert actie tegen kap en transport van dit soort hout. “In Canada blokkeren we schepen die red cedar transporteren”, aldus R. Danen van Greenpeace Nederland.

Het bedrijf in Canada dat de boomstam naar Europa zou moeten vervoeren weigerde het transport uit angst voor organisaties als Greenpeace, vertelt E. Scheffers van Abraham van Stolk. “De Canadezen zijn bang om bonje met de milieubeweging te krijgen.”

En ook in Nederland groeiden de bezwaren. “Op het allerlaatste moment wilde zowel Abraham van Stolk als de Efteling weten of Greenpeace Nederland bezwaar tegen de promotie-actie zou maken”, vertelde VNK-bestuurslid H.W. Schamp vanochtend. Schamp klom daarop in de pen en vroeg Greenpeace om een 'verklaring van geen bezwaar'. “Zonder uw verklaring komt het gehele project te vervallen”, zo schreef Schamp op 11 februari.

Het antwoord van Greenpeace-directeur T.H. Tukker was negatief. “U zult begrijpen dat wij als promotie actie-organisatie voor het milieu nooit garanties kunnen en willen afgeven voor het wel of niet uitvoeren van acties.”

De Efteling ontkende vanochtend overigens garanties te willen van Greenpeace. “We willen slechts van de klompenfabrikanten speciaal gekweekt hout, en niet hout uit een of ander oerbos”, aldus parkmanager O. Vugts. Zonder speciaal gekweekt hout dus geen 'grootste klomp ter wereld' op de Efteling.