Ets Rembrandt duikt op tijdens taxatiedag

BAARN, 19 FEBR. Tijdens een taxatiedag in kasteel Groeneveld in Baarn is onlangs een 17e-eeuwse ets van Rembrandt opgedoken. De studie van een marskramer zat in een oude leren map die al zestig jaar in een kast van een 81-jarige inwoonster van Baarn lag. De ets uit 1635 is gesigneerd en heeft volgens Wildeboer een prachtig watermerk. De studie meet vijf bij ruim negen centimeter.

Het is een erfstuk van haar grootvader, zo heeft taxateur Toon Wildeboer maandag bevestigd. De marskramer komt overeen met een van de figuren op de Nachtwacht. De anonieme inbrengster wil de ets, die een waarde van dertig- tot vijftigduizend gulden vertegenwoordigt, na haar dood aan het Rijksmuseum schenken. Het museum is daar nog niet van op de hoogte, zegt een woordvoerder. Het gebeurt volgens hem wel vaker dat een Rembrandt-ets boven water komt. (ANP)