Drie jaar cel geëist tegen leraar wegens ontucht

UTRECHT, 19 FEBR. Tegen een 46-jarige aardrijkskundeleraar, B.K., uit Amersfoort is gisteren voor de rechtbank in Utrecht drie jaar celstraf geëist wegens ontucht met ten minste drie leerlingen. Het gaat om scholieren van de gereformeerd-vrijgemaakte scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort. De leerlingen, allemaal jongens, waren ten tijde van het misbruik tussen de 15 en 18 jaar oud.

Officier van justitie mr. J. van Spanje stelde dat de verdachte zijn machtspositie als leraar “schaamteloos heeft uitgebuit” door tussen 1986 en 1994 met 23 jongens seksspelletjes te hebben gespeeld. De man, die op school te boek stond als een strenge maar populaire leraar, nodigde de veelal minderjarige jongens bij hem thuis uit. Daar werden pornofilms bekeken en dronken leraar en leerlingen een biertje. Daarbij werd gemasturbeerd en orale, soms ook anale seks bedreven.

Het heeft het OM veel moeite gekost getuigenissen te verzamelen. Uit schaamte wilden veel slachtoffers niet aan de zaak worden herinnerd - homoseks is 'tegennatuurlijk' in gereformeerd-vrijgemaakte kringen. Anderen zeiden geen schade te hebben ondervonden en wilden daarom geen klacht indienen. Wegens verjaring, meerderjarigheid van de leerlingen of geringe ernst belandden uiteindelijk drie gevallen op de tenlastelegging.

Mr. E. Bouwman, raadsman van K., vroeg vrijspraak. De jongens hadden de contacten vrijwillig ondergaan, stelde hij, en er was in strikte zin geen sprake van een relatie 'leraar-leerling'. De jongens hadden ten tijde van de ontucht geen les meer van de docent, aldus de advocaat.

Het Pieter Baancentrum acht de man verminderd toerekeningsvatbaar. Door een ontwikkelingsstoornis zou hij nog steeds in een puberale fase verkeren. Het verregaande contact met de jongens zou daardoor iets vanzelfsprekends hebben. Echter volgens het centrum heeft behandeling weinig zin, omdat K. in het verleden verschillende behandelingen nooit heeft afgemaakt. Zelf zei K. ook dat hij 'therapiemoe' is. Wel betuigde hij spijt:“Het ergste vind ik de oneer die Gods naam is aangedaan.”

De docent werd in 1993 ontslagen wegens zijn ontucht en is inmiddels geheel afgekeurd. De affaire veroorzaakte een golf van verontwaardiging, mede doordat de schoolleiding de zaak in de doofpot had gestopt. De rector van de school verloor vorig jaar zijn baan. Hij had laakbaar gehandeld, aldus een onderzoekscommissie. De ouders van de betrokken leerlingen werden pas in 1994 ingelicht, nadat dit in een anonieme brief was geëist op straffe van inschakeling van de pers.

In een vergelijkbare zaak op een gereformeerde school in Rijssen werd een leraar wegens ontucht met leerlingen door het hof bestraft met dienstverlening en gedwongen psychiatrische behandeling.

Uitspraak 4 maart.