Damrak doet stap terug na record-reeks

AMSTERDAM, 19 FEBR. Winstnemingen drukten vanmorgen de aandelenkoersen op het Damrak. Een nieuw koersrecord op Wall Street en een iets lagere dollarkoers hielden elkaar in evenwicht. Vrijwel alle AEX-fondsen noteerden tegen het middaguur lager.

AMSTERDAM Rond het middaguur stond de AEX-index op 732,81 punten. Dat is 2,61 punten (0,35 procent) lager dan het slot van 735,42 punten gisteren. Een omvangrijke technische storing bij de koersinformatieleverancier Reuter zorgde voor een rustige beursochtend. Pas om 12 uur was de storing, die ook veel andere Europese beurzen trof, verholpen. De falende techniek was de belangrijkste verklaring voor het gebrek aan animo.

Toen de handel eenmaal op gang kwam deed de iets lagere dollar op 1,8920 gulden de nieuwe recordsluiting in New York teniet. Ook de obligatiemarkt, die gemiddeld ruim een dubbeltje lager noteerde, zorgde aanvankelijk voor een adempauze in de recordreeks op het Damrak. Later op de ochtend trokken zowel de dollar als de obligatiemarkt weer wat aan, en liep de AEX-index een deel van zijn verliezen in.

De hoofdfondsen moesten vanmorgen over een vrij breed front inleveren. Koersverlies was er voor dollargevoelige fondsen, die de afgelopen maanden juist sterk in de lift hebben gezeten. Kopieergigant Océ ging 1,90 gulden terug op 240,40 gulden. Ahold leverde 2,20 gulden in op 120,20 gulden. Nutricia verloor 4,70 gulden op 282 gulden. Philips onttrok zich aan de trend, doordat de aandelen met name bij Amerikaanse beleggers gevraagd zijn. Nederlandse institutionele beleggers zijn de belangrijkste verkopers. Aandelen Philips noteerden tegen het middaguur drie dubbeltjes hoger op 81,50 gulden. Het Philips-record van 83,90 gulden in juli 1995 komt weer in zicht. Vendex wist in de flauwe markt de grootste koerswinst te boeken: 1,30 gulden op 89,50 gulden.

De gestegen winst vorig jaar en het vooruitzicht op verdere winstgroei dit jaar bij Vredestein konden beleggers niet tevreden stellen. De bandenproducent zag de winst met 12 procent toenemen tot 14,1 miljoen gulden. De koers duikelde daarentegen met ruim 11 procent van 24,70 gulden tot 21,90 gulden.

Hotelfonds Krasnapolsky was juist erg in trek na een ruime verdrievoudiging van de winst en een aangekondigde splitsing van het aandeel in 1 op 10. De koers van Krasnapolsky steeg vanmorgen van 363 gulden naar 389 gulden.

De Amerikaanse dollar maakte vanmorgen pas op de plaats. Tegen het middaguur noteerde de munt 1,9011 gulden tegen een slot van 1,9030 gulden gisteren. Aanvankelijk daalde de dollar richting 1,89 gulden, naar aanleiding van uitspraken van Bundesbank-president Tietmeyer dat de dollar ver genoeg is gestegen ten opzichte van de Duitse mark.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is het Dow Jones-gemiddelde gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde boekte volgens voorlopige cijfers een flinke stijging van 78,50 punten tot 7067,46. Het vorige record (7022,44) stamt van afgelopen donderdag.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen hoger. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 128,37 punten (bijna 0,7 procent) tot 18.599,12. De omzet bedroeg ongeveer 400 miljoen aandelen.