D66-voorzitter: Van Mierlo lijsttrekker

DEN HAAG, 19 FEBR. D66-voorzitter T. Kok van D66 verwacht dat partijleider van Mierlo opnieuw beschikbaar is als lijsttrekker. “Hans van Mierlo doet het, dat weet ik zeker.”, zegt Kok in een interview met het weekblad Vrij Nederland van deze week.

Van Mierlo heeft echter nog geen beslissing genomen, zei vanmorgen een woordvoerder van D66 desgevraagd. Deze bevestigde wel dat Van Mierlo en Kok recent met elkaar hebben gesproken, maar benadrukt dat Van Mierlo daarin nog niet heeft aangegeven of hij de partij bij de verkiezingen van volgend jaar opnieuw zal leiden. “Hans heeft absoluut niet gezegd: ik doe het wel of ik doe het niet.”

Het is bij D66 nog niet duidelijk wanneer Van Mierlo zijn beslissing neemt of hij doorgaat als politieke leider van de partij. “Het is zijn eigen afweging, maar iedereen mag er vanuit gaan dat het ruim op tijd gebeurt”, aldus de woordvoerder.

Partijvoorzitter Kok meent dat Van Mierlo de vanzelfsprekende kandidaat is om de partij opnieuw te leiden. Hij houdt tegelijk af dat de huidige minister van economische zaken, Wijers partijleider zou moeten zijn. “Hans Wijers is een goeie kerel. Maar we hébben een partijleider. En een lijsttrekker. Over zes jaar zien we wel weer.”

Kok acht de leeftijd van Van Mierlo, die dit jaar 66 wordt, geen beletsel voor een hernieuwd leiderschap. “Natuurlijk, Van Mierlo ziet er moe en oud uit. Maar mag dat als je hard werkt. Ik hou niet van plastic politici. En ik vind dat je ook de elder statesman ziet bij Van Mierlo. Hans kan nog heel lang doorgaan. Tot zijn tachtigste maak ik mij geen zorgen.”