Colombia verscherpt drugswetgeving

BOGOTA, 19 FEBR. De Colombiaanse Senaat heeft gisteren unaniem een aanzienlijke verscherping van de bestaande drugswet goedgekeurd. De maximumstraf voor drugshandel wordt verhoogd van 24 tot 60 jaar opsluiting. Het Lagerhuis zal de wet naar verwachting binnenkort goedkeuren.

De aanpassing van de drugswet lijkt een nieuwe poging om tegemoet te komen aan de Amerikaanse druk om de drugsbestrijding te intensiveren. In december werd al een wet aangenomen die de overheid ruime bevoegdheden geeft om eigendommen van drugscriminelen te confisqueren. Vorig jaar werd Colombia door de Verenigde Staten toegevoegd aan de landen die de internationale strijd tegen de drugs saboteren. Daardoor werd het land uitgesloten van enkele handelsvoordelen. Op 27 februari maakt president Clinton bekend of Colombia ook dit jaar op de zwarte lijst staat. In dat geval dreigen zware sancties.

De onvrede van de Verenigde Staten werd vorige maand aangewakkerd door de lage gevangenisstraffen voor de broeders Gilberto en Miguel Rodriguez Orejuela, de leiders van het beruchte Cali-kartel. Binnen vijf jaar kan het duo vervroegd in vrijheid worden gesteld. Vanuit de gevangenis zouden ze nog altijd het kartel leiden. Washington twijfelt voorts ernstig aan de actiebereidheid van de Colombiaanse president Ernesto Samper, die in 1994 bij zijn verkiezingscampagne zes miljoen dollar accepteerde van de drugsmafia. Colombia heeft Bolivia verdrongen als tweede produktieland van cocaplanten. Bovendien is het land een belangrijke exporteur van heroïne. De kans bestaat dat Colombia wordt uitgesloten van de 'Andean Trade Preferences Act' uit 1991. Deze wet, die beoogt boeren te stimuleren andere produkten dan cocaplanten te verbouwen, stelt Colombia vrij van importheffingen op onder meer snijbloemen. Vorig jaar exporteerde Colombia 301 miljoen dollar aan snijbloemen naar de Verenigde Staten, tweederde van de totale produktie. Vorige week wees de Colombiaanse overheid het Amerikaanse publiek met een paginagrote advertentie in The New York Times op haar ijver in de drugsbestrijding. (AP, Reuter)