Bijna-botsing door onbegrip procedures

WASHINGTON, 19 FEBR. Een bijna-botsing tussen een Boeing 727 en twee F16's op 5 februari voor de kust van New Jersey was het gevolg van onbegrip van de Amerikaanse luchtmacht voor veiligheidsprocedures in de burgerluchtvaart.

De veiligheid van de passagiers is alleen in gevaar gekomen door de ontwijkende manoeuvre door de piloot van de Boeing. Die handelde evenwel strikt volgens de procedure. Volgens de eerste bevindingen van het Amerikaanse National Transportation Safety Board waarschuwde de militaire verkeersleiding in Virginia de twee F16's dat er verkeer door hun sector vloog. Om de Boeing visueel te identificeren, naderde een F16 de Boeing geleidelijk tot iets meer dan drie kilometer afstand en één kilometer hoogte. De piloot van de F16 wist kennelijk niet dat bij een dergelijke nadering in de cockpit van de Boeing het alarm afgaat en de piloot ontwijkende manoeuvres moet inzetten. (AP, Reuter)