Berisha stelt gedupeerden vrij van belasting

TIRANA, 19 FEBR. President Sali Berisha van Albanië heeft gisteren, in wat waarnemers zien als een 'charme-offensief', de inwoners van een stad twee jaar vrijgesteld van belasting om hun de kans te geven zich te herstellen van het verlies van hun spaargeld in de dubieuze investeringsfondsen die de afgelopen maanden bankroet zijn gegaan.

Berisha bezocht Lushnjë, waar onlangs de leider van zijn Democratische Partij Tritan Shehu een pak slaag kreeg van gedupeerde spaarders. Op een bijeenkomst, waarop alleen speciaal geïnviteerde aanhangers waren toegelaten, trok hij het boetekleed aan. “Ik ben naar u toegekomen om vergissingen en fouten van de regering, de partij en mezelf toe te geven”, zo zei hij. “Maar ik kan u vertellen dat ook de [gedupeerde] mensen schuld dragen.” Berisha en zijn Democratische Partij zijn al weken het doelwit van demonstraties van Albanezen die hun spaargeld door het faillissement van de investeringsfondsen zijn kwijtgeraakt. De betogers verwijten de leiders van het land niet tegen de dubieuze fondsen te hebben gewaarschuwd.

Berisha verweet zijn gehoor het pak slaag dat Tritan Shehu onlangs kreeg. “Ik heb mijn vertrouwen in u nooit verloren. Daarom stuurde ik Shehu. Helaas probeerde een groep avonturiers hem in gijzeling te nemen.” Vervolgens ging de president over tot een reeks vergaande beloften voor de inwoners van Lushnjë. Ze hoeven twee jaar lang geen belasting te betalen. Ook wordt de stad een vrijhandelszone en wordt de privatisering van de industrie, de oliewinning en de telecommunicatie er bespoedigd. Berisha beloofde zelfs de plaatselijke voetbalclub te helpen. Die club werd tot voor kort gesponsord door Pellumb Xhaferri, de inmiddels gearresteerde leider van het gelijknamige investeringsfonds. Overigens betaalt in Albanië bijna niemand belasting.

Na zijn rede raakte de president bijna in moeilijkheden. Hij werd op weg naar zijn auto opgewacht door rond duizend mensen, die hij aanzag voor aanhangers. Pas toen hij op hen af liep, werd hem duidelijk dat het om tegenstanders ging. Hij maakte een overhaaste aftocht en werd daarbij beschimpt en uitgefloten. (Reuter, AP)