Aandeel voor vriend Soeharto; Akkoord over Indonesische goudwinning

ROTTERDAM, 19 FEBR. De Indonesische regering heeft een Canadese en Amerikaanse maatschappij toestemming gegeven een van de grootste goudvelden te exploiteren. Bij de exploitatie is ook Mohammed Hassan, een persoonlijke en zakenvriend van president Soeharto, betrokken.

Met de overeenkomst voor dertig jaar is een harde strijd om het Indonesische goud beklonken. De Indonesische minister voor Mijnbouw Soedjana maakte het akkoord gisteren bekend. Volgens het persbureau Bloomberg News krijgt het Canadese Bre-X, dat de goudvelden ontdekte, 35 procent van de Busangmijn op Borneo in handen. De Indonesische regering neemt een aandeel van 10 procent in de exploitatie en de Amerikaanse mijnbouwmaatschappij Freeport-McMoRan 15 procent. De resterende 30 procent gaat naar Mohammed (Bob) Hassan. Hij is een persoonlijk vriend van president Soeharto en beheert de omvangrijke beleggingen van de liefdadigheidsstichtingen van de president.

Een analist van James Capel in Canada noemde het tegenover de New York Times “geen verrassing” dat Freeport-McMoRan een aandeel in de Busangmijn heeft gekregen. Hij verwees naar banden tussen Freeport-McMoRan en de familie van de Indonesische president. Onlangs verwierf Bob Hassan een aandeel in de koper- en goudmijn in Irian Jaya, die Freeport-McMoRan al dertig jaar exploiteert. Freeport-McMoRan had vorig jaar een omzet van 1,9 miljard dollar.

Aanvankelijk had de Indonesische regering Bre-X na de ontdekking van het goud gelast samenwerking aan te gaan met het Canadese Barrick Gold, dat nauwe banden heeft met Soeharto's dochter Siti Hardiyanti Rukmana. Dit liep echter op niets uit.

De Indonesische directeur-generaal voor mijnbouw, Mongkosubroto, zei dat de voorwaarden in de nieuwe overeenkomst een “positief effect” op buitenlandse investeringen” zullen hebben. Volgens hem kunnen 68 subcontracten nu ook worden goedgekeurd.

Volgens een schatting van Bre-X zijn de reserves van de Busangmijn 70,95 miljoen ounce groot. Zuid-Afrika, de belangrijkste goudproducent, produceert jaarlijks 18 miljoen ounce. En de grootste Zuidafrikaanse mijn heeft ongeveer de helft geproduceerd van de reserves in de Busangmijn.