Verslaafde vrouwen zoeken vaker hulp

UTRECHT, 18 FEBR. Steeds meer vrouwen met een alcoholprobleem zoeken hulp. Tien jaar geleden was één op de vijf alcoholverslaafden in afkickcentra vrouw, nu is dat één op de vier. Er zijn geen aanwijzigingen dat het aantal aan drank verslaafde vrouwen is toegenomen.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Trimbos Instituut, dat vandaag het rapport 'Probleemdrinkers (v/m), profiel van vrouwen in de ambulante zorg' heeft gepubliceerd. De stijging van het percentage vrouwen onder de alcoholverslaafden die zich bij een kliniek melden, doet zich voor zowel bij de Instellingen voor Ambulante Verslavingszorg, als bij de verslavingsklinieken en de algemene psychiatrische ziekenhuizen.

De onderzoekers wijten de stijging aan de toegenomen aandacht voor vrouwenhulpverlening waardoor de hulpverlening toegankelijker is geworden voor verslaafde vrouwen. Traditioneel was de verslavingszorg voornamelijk op mannen gericht.

Vergeleken met mannen zijn vrouwelijke alcoholisten minder vaak alleenstaand, enigzins hoger opgeleid en vaker medicijngebruiker. Slechts een klein aantal vrouwen komt via justitie bij de hulpverlening terecht. Vrouwelijke verslaafden waren gemiddeld ruim 202 dagen in behandeling. Dit is 40 dagen langer dan mannen. Vrouwen stoppen minder vaak dan mannen met de behandeling.

Ook hebben vrouwen vaker een baan vergeleken met mannen. “Gezien het relatief hoge percentage werkende vrouwen met een alcoholprobleem, zou hier een grotere rol voor werkgevers bij het signaleren en verwijzen van alcoholproblematiek weggelegd zijn dan nu het geval is. Nu is die rol minimaal en komt het slechts zelden voor dat vrouwen bij de ambulante zorg terecht komen na verwijzing door hun werkgever”, concluderen de onderzoekers. (ANP)