Vendex meldt sterke stijging van netto winst

ROTTERDAM, 18 FEBR. Vendex International (V&D warenhuizen, dienstverlening, supermarkten) heeft vorig jaar een 20 tot 30 procent hogere netto winst behaald. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Het boekjaar van Vendex loopt tot en met 31 januari.

De procentuele winstgroei valt op te maken uit de typering dat de winst sterk is gestegen. In het boekjaar 1995/96 maakte Vendex een netto winst van 415 miljoen gulden. Een woordvoerder van het concern voegt daaraan toe dat de stijging aan de bovenkant van de geïndiceerde bandbreedte van 20 tot 30 procent zit. Op 15 april presenteert Vendex definitieve resultaten. De winst per aandeel, het getal waar beleggers met de grootste aandacht naar kijken, is aanzienlijk gestegen, aldus Vendex. Deze omschrijving komt neer op een groei met meer dan 30 procent, aldus de Vendex-woordvoerder. Dat de winst per aandeel sneller stijgt dan de netto winst komt doordat Vendex in het afgelopen boekjaar eigen aandelen heeft ingekocht. De netto omzet van het concern is met ongeveer 8 procent toegenomen tot 12,1 miljard gulden. De V&D warenhuizen, het laatste zorgenkind van Vendex wat betreft de winstgevendheid, realiseerden voor het eerst sinds vele jaren weer omzetgroei. Die bedroeg ruim 4 procent, tot iets meer dan 1,7 miljard gulden. Vendex schrijft de stijging toe aan onder meer het herstel van de consumentenbestedingen. De omzet van de supermarkten ging met 3,4 procent omhoog, waarbij het marktaandeel licht is gestegen. In België draait Vendex overigens in zijn supermarkten nog met een (gereduceerd) verlies.

Bij de Nederlandse speciaalzaken ging de omzet, mede door acquisities, driemaal zo snel omhoog als bij de warenhuizen: 14 procent.

De totale detailhandelsactiviteiten zagen hun omzet met bijna 6 procent toenemen, terwijl in de zakelijke dienstverlening (Vedior uitzendbureaus, schoonmaakdiensten) een meer dan dubbel zo hoge groei van bijna 15 werd gerealiseerd. Vendex maakte vorige maand bekend dat het concern tegen de zomer wordt opgesplitst in twee aparte nieuwe bedrijven: detailhandel (onder de naam Vendex) en dienstverlening (onder de naam Vedior). Een van de argumenten voor deze in Nederland unieke opdeling is dat de dienstendochters structureel harder groeien dan de detailhandelszaken.

Bij de uitzendbureaus kampte Vendex vorig jaar met een teruggang van de omzet in Frankrijk met 6 procent. Juist in Frankrijk, de grootste nationale markt in Europa, deed Vendex vorige maand een grote acquisitie met de overname van BIS. De totale omzet van de uitzendbureaus steeg met 16 procent, die van de onderhoudsdiensten met 13 procent.