Topman R. Oliemans van Frans Maas plotseling weg

ROTTERDAM, 18 FEBR. R.R.A. Oliemans treedt onverwachts terug als bestuursvoorzitter bij Frans Maas (internationale expeditie en logistieke dienstverlening).

Dit hebben de commissarissen gisteren bekendgemaakt. Als reden wordt opgegeven dat de 53-jarige Oliemans al op 1 maart terugtreedt om “persoonlijke redenen”. Zowel Oliemans als de commissarissen weigeren elke toelichting. De raad van commissarissen toont zich in een korte persverklaring “erkentelijk” voor het werk van Oliemans. Maar in kringen rond Oliemans is het vermoeden gerezen dat de bestuursvoorzitter op essentiële punten van het beleid botste met de commissarissen. In ieder geval was het niet de bedoeling dat Oliemans Frans Maas al zo snel zou verlaten. Hij is recentelijk voor zijn nieuwe baan zelfs nog verhuisd van Aerdenhout naar Helmond. Oliemans wordt voorlopig opgevolgd door J. Ouwerkerk, een van de commissarissen van het bedrijf. Ouwerkerk was eerder bestuurslid van Volker Stevin en was plaatsvervangend directeur van de Nederlandse Participatiemaatschappij. Onder Oliemans heeft Frans Maas de afgelopen jaren stevig gereorganiseerd. Het bedrijf heeft onder zijn leiding definitief het wat suffige imago van zo maar een transportonderneming verwisseld voor een organisatie waarin innovatie, het verkennen van nieuwe activiteiten in Azië en de Verenigde Staten en een betere kennis-infrastructuur centraal staan. Het is een ontwikkeling die al was ingezet onder oud-bestuursvoorzitter Hans van Oijen. Sinds het transportbedrijf, dat zich liever afficheert als logistiek dienstverlener, wordt geleid door Oliemans is het proces van groei en professionalisering ook ondersteund door verbeterde prestaties en resultaten. Vorig jaar heeft de onderneming goed gedraaid, zo blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die gisteren zijn gepubliceerd. De expediteur boekte in 1996 een netto resultaat van 24 miljoen, vergeleken met 17,9 miljoen in 1995. Oliemans was voor zijn functie bij Frans Maas meer dan tien jaar directeur van Ammeraal, een dochter van Gamma, en was daarvoor bijna tien jaar in dienst bij Wavin.

1993 was voor Frans Maas een slecht jaar door het wegvallen van de Europese binnengrenzen waardoor een groot deel van de inklaringsactiviteiten wegviel. Een jaar later kostte het proces van de Duitse eenwording het bedrijf veel geld. In Duitsland had Maas een transportnet opgebouwd, dat verliesgevend bleek.