Tegen Haagse verplegers; Eis levenslang en vijftien jaar voor moorden

DEN HAAG 18 FEBR, Het openbaar ministerie heeft gistermiddag voor de rechtbank in Den Haag levenslang geëist tegen de hoofdverdachte Du M. en vijftien jaar celstraf tegen diens medeverdachte H. in de zaak van de dood van zeven bejaarde Haagse dames.

Het OM acht bewezen dat Du M. zeven mensen om het leven heeft gebracht, van wie er vijf in de verzorgingsflat Waalsdorp woonden. Hij zou hen om het leven hebben gebracht met medicatie, zoals morfine en insuline, en door voedselonthouding. De verdachte ontkent de bejaarden te hebben vermoord. “Ik heb geprobeerd hun lijden te verzachten, maar ik heb nooit op hun dood aangestuurd”, verklaarde Du M. (40) tegenover de rechtbank.

De twee verdachten zouden samen vorig jaar de oudere miljonaire mevrouw Sloos-Fischer hebben gedood door haar voedsel en vocht te onthouden. In combinatie met het sterke slaapmiddel Dormicum zou dit de dood tot gevolg hebben gehad. Negen dagen nadat de 37-jarige verzorger H. in tijdelijke dienst was getreden bij de vrouw, lag er een echtscheidingsverzoek bij de Haagse rechtbank. H. wilde van zijn vrouw scheiden om zo snel mogelijk in het huwelijk te treden met de 94-jarige mevrouw Sloos-Fischer. Het huwelijk werd enkele weken later voltrokken en H. werd van de ene op de andere dag haar enige erfgenaam. Zijn advocaat, mr. A. Franken, benadrukte gisteravond dat het hier “volstrekt irrelevante omstandigheden” betrof. “Het gaat er niet om of H. een aardige en fatsoenlijke man is. Hij dient niet op dergelijke morele gronden te worden beoordeeld, laat staan te worden veroordeeld”, aldus de advocaat.

Verpleger Du. M werd door zijn medeverdachte H. als particulier verzorger in dienst genomen. De erfenis van 3,6 tot 4 miljoen gulden zouden zij samen delen. Du M. zorgde ook werkelijk voor de vrouw, terwijl H. zich steeds meer van haar distantieerde. “De aanhankelijkheid stuitte mij tegen de borst”, verklaarde H. tegenover de rechtbank.

Vier deskundigen hebben gisteren de werking van de medicijnen verklaard. Het werd zo technisch dat niemand in de rechtszaal het meer kon volgen. Apotheker P. Zweipfenning van het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk dicteerde de griffier dat bij een verminderde urineproduktie het middel alpha-hydroxy-midazolam- glucuronide te lang in het lichaam blijft waardoor het medicijn steeds actief zijn werk blijft doen. Na enkele uren waren de apotheker, de patholoog, de verpleeghuisarts en de arts het erover eens dat morfine op zichzelf niet dodelijk hoeft te zijn, maar dat het vooral bij ouderen in combinatie met andere medicijnen op den duur de dood tot gevolg kan hebben. De deskundigen hadden er moeite mee “zo hypothetisch” naar oorzaken van overlijdensgevallen te gissen.

De advocaat van de hoofdverdachte, mr. P.Hoogendam, heeft de rechtbank verzocht toestemming te geven om zijn cliënt alsnog aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. Hiervoor zou de zaak twee tot drie maanden moeten worden aangehouden.

De rechtbank zou vanmiddag over het verzoek beslissen.