'Tamil-vlucht' mocht eigenlijk niet landen

AMSTERDAM, 18 FEBR. De Rijksluchtvaartdienst heeft geen toestemming gegeven aan een vliegtuig van Turkmenistan Airways met aan boord 173 asielzoekers uit Sri Lanka om zondag op Schiphol te landen. De dienst luchtverkeersbeveiliging wist daar niets van en heeft het vliegtuig naar de luchthaven begeleid.

De Rijksluchtvaartdienst (RLD) meent dat dit “gat in het net” zo snel mogelijk moet worden gedicht. Het is volgens een woordvoerder van de RLD de eerste keer dat een vliegtuig zonder toestemming op Schiphol landt. De RLD geeft toestemming aan luchtvaartmaatschappijen al of niet te landen, de dienst luchtverkeersbeveiliging begeleidt vliegtuigen naar een luchthaven.

Turkmenistan Airways had vijf dagen voor de landing, op 12 februari, wel om toestemming gevraagd. In die fax liet de maatschappij weten dat ze cash zou betalen. Ook schreef ze dat het om passagiers ging en dat er geen wapens aan boord waren. Per omgaande fax heeft de RLD toen gevraagd om meer informatie, zoals prijs, vertrek en aankomst van de charter. Na die fax heeft de RLD nooit meer iets vernomen, aldus de woordvoerder van de RLD. De andere dienst, de luchtverkeersbeveiliging, ontving het vluchtplan vrijdag - twee dagen voor de landing.

De landelijke luchtvaartofficier P. van de Rivière heeft Turkmenistan Airways inmiddels een transactie aangeboden van tienduizend gulden. Betaalt de luchtvaartmaatschappij deze niet, dan wordt zij vervolgd wegens het zonder toestemming landen op Schiphol, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie in Haarlem.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft bij de luchtvaartautoriteiten in Turkmenistan opheldering gevraagd over de vlucht. Zolang die verklaring uitblijft, moet het toestel aan de grond blijven, aldus een woordvoerder van het ministerie. Minister Jorritsma overweegt bovendien een klacht in te dienen bij de internationale luchtvaartautoriteiten over het gedrag van Turkmenistan Airways.

Los van de aangeboden transactie onderzoekt de koninklijke marechaussee of de Boeing 757 is gecharterd door mensensmokkelaars. Dit heeft echter geen gevolg voor de asielaanvraag van de 173 vluchtelingen, die volgens eigen zeggen Tamils zijn. Tamils vormen een minderheid op Sri Lanka. Het overgrote deel van de passagiers is ondergebracht in diverse opvangcentra, waar ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hen de komende weken zullen ondervragen en zullen beslissen over hun toelating tot Nederland.

Het is de eerste keer dat vluchtelingen rechtstreeks uit Turkmenistan naar Nederland komen, zei een woordvoerder van Justitie vanochtend. Volgens hem hebben enkele vluchtelingen hun papieren verscheurd om zo uitzetting naar Sri Lanka te bemoeilijken.

In tegenstelling tot enkele andere Europese landen zet Nederland momenteel geen Sri-Lankese vluchtelingen uit naar hun land van herkomst. In december vorig jaar liet staatssecretaris Schmitz (Justitie) weten dat Sri Lanka veilig is, zodat afgewezen en uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen worden teruggestuurd. Maar de rechtbank voor asielzaken, de vreemdelingenkamer, moet zich daar volgende maand nog over uitspreken. Tot die tijd kunnen Sri-Lankese vluchtelingen in Nederland blijven.