Ruim 200 misdrijven bij één rechtszitting

ROTTERDAM, 18 FEBR. De Rotterdamse politierechter heeft gisterochtend tijdens een monsterzitting meer dan tweehonderd oude misdrijven afgehandeld. Geen van de daders kreeg een straf. Het openbaar ministerie had de zaken klaar, aldus persofficier J.H.Wesselink, maar door capaciteitsgebrek bij de rechtbank was de redelijke termijn van afhandeling verstreken en werd het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

De verdachten hadden zich tussen 1990 en 1995 schuldig gemaakt aan delicten als winkeldiefstal, rijden onder invloed, vernieling, doorrijden na een ongeval, lichte mishandeling of verboden vuurwapenbezit. De politierechter trok drie zaken in en verklaarde in alle overige gevallen het openbaar ministerie niet-ontvankelijk.

Het OM had er ondanks de voorspelbare afloop van afgezien de zaken massaal te seponeren. “We willen de mensen de kans op verweer niet ontnemen. Als verdachten erop staan dat hun zaak inhoudelijk wordt behandeld, moet dat mogelijk zijn”, zei Wesselink. Tot verrassing van justitie verschenen tientallen verdachten.

De stapel dossiers maakte volgens het openbaar ministerie deel uit van het“stuwmeer dat er nog is”. Op dit moment, aldus de persofficier worden zaken met “een grotere snelheid” bij de politierechter gebracht.

De zaken waren blijven liggen door capaciteitsproblemen bij zowel het openbaar ministerie als de rechtbank. Als gevolg van de onderbezetting werden enkele honderden strafzaken doorgeschoven van de meervoudige kamer naar de politierechter. Zowel het parket als de rechterlijke macht in Rotterdam heeft uitbreiding gevraagd.