Ook Belgen nemen voorzorgen; Brabantse varkens massaal vernietigd

BRUSSEL, 18 FEBR. Het ministerie van Landbouw gaat de komende tijd maximaal 800.000 varkens en biggen opkopen en vernietigen in de door varkenspest getroffen gebieden rond Boekel en Best in Noord-Brabant.

Daar is volgens een woordvoerder van het ministerie een bedrag van bijna 150 miljoen gulden mee gemoeid.

Over een opkoopregeling voor varkens in het gebied rond het westelijker gelegen Rijsbergen, waar het afgelopen weekeinde ook varkenspest werd geconstateerd, moet minister Van Aartsen nog spreken met de Commissie.

Inmiddels heeft ook België maatregelen genomen om verdere verspreiding van de varkenspest tegen te gaan. Landbouwminister Pinxten maakte gisteren bekend dat België 12.000 varkens zal vernietigen die sinds 15 januari uit Nederland zijn gekomen. Het gaat om een preventieve maatregel, aldus Pinxten.

De Belgen willen voorkomen dat de varkenspest overslaat. De voor Nederland getroffen opkoopregeling, die financieel wordt ondersteund door de Europese Commissie, is noodzakelijk geworden om de 'overbevolking' van varkens in de gebieden met een vervoersverbod tegen te gaan, aldus minister Van Aartsen (Landbouw) gisteren in Brussel. De kooien in de varkenshouderijen zijn daardoor overvol. Sommige boeren melden aan de landbouworganisaties dat hun te zwaar geworden dieren door de roosters zakken.

Gisteren werd duidelijk dat het einde van de epidemie nog niet in zicht is. Het achttiende geval van varkenspest werd geconstateerd, op een boerderij in Nistelrode in de regio rond Heesch. Het ministerie van Landbouw heeft verder tweehonderd verdachte varkenshouderijen op het oog, waarvan er enkele buiten de provincie Noord-Brabant liggen. Het is hierom sinds middernacht in het hele land verboden om varkens naar veemarkten te vervoeren. De maatregel moet verdere uitbreiding van de varkenspest voorkomen.

Voor de beschikbaarheid van varkensvlees in slagerijen zal het verbod nauwelijks gevolgen hebben, verwacht woordvoerder W. Busser van de Koninklijke Nederlandse Ambachtelijke Slagersorganisatie (KNAS), de overkoepelende slagersorganisatie. Negentig procent van de varkens gaat rechtstreeks naar een slachterij, niet via een veemarkt. “De beschikbaarheid van varkensvlees komt absoluut niet in gevaar.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw is de destructie noodzakelijk voor “het welzijn” van de dieren. De opgekochte dieren zullen niet worden geslacht. “Laten we wel wezen: wie zit er nu te wachten op dit vlees?” aldus de woordvoerder. Volgens het ministerie is het waarschijnlijk dat de meeste vernietigde dieren gezond waren. “Maar je weet het gewoon niet. We nemen geen enkel risico.”

Pag.2: Europese Unie financiert groot deel regeling

Minister Van Aartsen bereikte gisteren in Brussel overeenstemming met de Europese Commissie over het opkopen en vernietigen van maximaal 350.000 slachtvarkens en 450.000 biggen. De opkoop zal voor 70 procent worden gefinancierd door de Europese Unie. De overige 30 procent komt uit het Fonds Politionele Dierziektenbestrijding, aldus minister Van Aartsen.

De Europese Commissie zal een prijs vaststellen die ongeveer overeenkomt met de marktwaarde van de varkens, zei Van Aartsen. De boeren krijgen 2,80 gulden per kilo voor geslachte varkens en 98,50 gulden voor een big. De minister zei tevreden te zijn over de snelle beslissing van de Europese Unie om financiële steun te verlenen.

In 1993 werd België getroffen door eenzelfde epidemie, die leidde tot de slacht van ongeveer een miljoen varkens. Landbouwminister Pinxten zei dat Nederland zich moet voorbereiden op een tweede golf van besmettingen in Noord-Brabant.

Minister Van Aartsen wilde gisteren in Brussel niet inhoudelijk reageren op de maatregel van zijn Belgische collega. “Dat is de verantwoordelijkheid van de Belgen”, zei hij. Van Aartsen herhaalde dat de Nederlandse overheid “meer maatregelen heeft genomen dan nodig was”.

Van Aartsen, die gisteren voorzitter was van de Landbouwraad van de Europese Unie, wil nog niet vooruitlopen op een eventuele opheffing van het exportverbod van Nederlandse varkens door de Europese Unie. Dat verbod werd vorige week tegen de zin van Den Haag ingesteld. De minister hoopte toen nog dat het niet langer dan een week zou gelden. Morgen neemt de Permanente Veterinaire Commissie in Brussel een besluit over handhaving van het exportverbod voor Nederlandse varkens.

Op dit moment onderzoekt een speciale EU-missie de situatie op de boerderijen in Noord-Brabant. “Ik wil mij niet bemoeien met de EU-inspectie”, zei Van Aartsen. “Beïnvloeding van de commissie is verre van ons. Ik wacht het besluit af dat de Veterinaire Commissie in al haar wijsheid zal nemen.” Van Aartsen zei desgevraagd wel dat hij het EU-besluit van vorige week nog steeds ziet als een “paniekreactie”.

Op de Landbouwraad werd overigens alleen in de wandelgangen gesproken over de gevolgen van de varkenspest. Het onderwerp stond niet op de agenda.De Nederlandse slagers zijn “zeer verontrust”, zegt W. Busser van de overkoepelende slagersorganisatie KNAS. “Ik heb net enkele slagers gesproken. Ze constateren duidelijk een teruglopende consumptie van varkensvlees.”

De varkenspest is na de gekke-koeienziekte de tweede tegenslag in korte tijd voor de slagersbranche. “In de steden zijn de mensen er gevoeliger voor dan in de dorpen”, zegt de Rotterdamse slager H. van Rijn over de afgenomen vraag naar varkensvlees.

Het Voorlichtingsbureau Vlees heeft sinds vorige week een nieuwe folder, getiteld 'Vlees, veilig en verantwoord'. Naar aanleiding van een advertentie vorige week donderdag in een groot aantal dagbladen, hebben 1,3 miljoen mensen de folder van het voorlichtingsbureau aangevraagd.