Onstuimige koersstijgingen op effectenbeurs zetten door

ROTTERDAM, 18 FEBR. De onstuimige koersstijgingen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmorgen onverminderd doorgezet. De spectaculaire koerswinst van aandelen als Unilever, Océ en Koninklijke Olie stuwde de graadmeter van de stemming op de aandelenmarkt, de AEX beursindex, verder omhoog.

Vanochtend stond de beursindex vier punten hoger, op bijna 736 punten. Gisteren steeg de beursstemming naar het zevende record dit jaar. De index pakte toen 12,5 punten winst.

“Ik heb de indruk dat de markt collectief gek geworden is”, zei een doorgewinterde grote belegger vanochtend. Zijn indruk is dat de snelle koerswinsten van gisteren en vandaag vooral het gevolg zijn van gedwongen aankopen door financiële partijen op de Optiebeurs. Daar zouden handelaren een misrekening hebben gemaakt over de richting van de koersen. Zij zouden nu hun verkeerde posities moet herstellen door snel effecten bij te kopen.

“Gekte op de beurs? Geen sprake van!”, zegt hoofd research M. Molenaar van zakenbank Theodoor Gilissen. “Daarvoor zijn de onderliggende ontwikkelingen veel te goed.” Molenaar somt de factoren op die een positieve bijdrage leveren: de daling van de rente, het geld van particuliere en professionele Nederlandse en buitenlandse beleggers dat naar de beurs stroomt, de winstvooruitzichten en het sentiment op het Damrak. Molenaar: “Vanwege uitstekende cijfers van bedrijven als Koninklijke Olie en Océ hebben we de winstverwachtingen voor bedrijven die deel uitmaken van de AEX beursindex naar boven bijgesteld, van 14 naar 19 procent.”

Hoofd strategie P. Menco van ING Barings is voorzichtiger. “De markt denkt dat de rente verder omlaag kan door de zwakte van de Duitse economie. Maar de markt verkijkt zich.” Menco wil niet spreken van euforie. “Je krijgt op een gegeven moment wel een sneeuwbaleffect. Volgens Menco en Molenaar van Gilissen staan beleggers te dringen om hun geld naar Amsterdam te brengen: “Institutionele beleggers voorzagen een dip. Die hebben de boot gemist. Nu stappen ze in. God zegene de greep.” Ook de onstuimige ontwikkeling van de dollar - tot boven 1,91 gulden - ondersteunt volgens Molenaar de hausse. “Het gaat natuurlijk zo hard omhoog dat een kleine correctie niet is uit te sluiten.”