Noord-Korea lijkt in te binden over Hwang

TOKIO/ SEOUL, 18 FEBR. Noord-Korea heeft gisteren en vandaag laten doorschemeren zich toch neer te leggen bij het overlopen van een vooraanstaande partij-ideoloog.

De houding van de Chinese politiemannen bij het Zuidkoreaanse consulaat in Peking, waar de overloper, Hwang Jang-Yop, sinds vorige week bivakkeert, was vandaag zichtbaar meer ontspannen. Gisteren verdwenen ook de Noordkoreanen die sinds het overlopen van Hwang zeer publiek de wacht hadden gehouden bij het Zuidkoreaanse consulaat in Peking.

In een uitzending van de Noordkoreaanse radio zei de Noordkoreaanse leider Kim Jong-Il vandaag dat “lafaards” die het land willen verlaten dat maar moeten doen. “Zoals het revolutionaire lied zegt, lafaards, als jullie willen gaan, ga dan weg. Wij zullen de rode vlag van de revolutie tot het eind verdedigen.”

In de radio-uitzending werd de zaak-Hwang niet met zoveel woorden genoemd. Maar de boodschap leek te passen bij een verklaring van het Noordkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat “als hij (Hwang) is ontvoerd, wij dat niet kunnen tolereren en we beslissende tegenmaatregelen zullen nemen. Maar als hij asiel heeft gevraagd, betekent dat dat hij een renegaat is, en is hij ontslagen.” Tot dusverre had Pyongyang volgehouden dat het “ondenkbaar en onmogelijk” was dat Hwang zou zijn overgelopen, en had het met tegenmaatregelen gedreigd. Een moordaanslag op een andere belangrijke overloper uit Noord-Korea in Zuid-Korea, zaterdagnacht, werd door waarnemers met dit dreigement in verband gebracht.

In Zuid-Korea werd de uitspraak van Pyongyang uitgelegd als teken dat Noord-Korea Hwangs vlucht zal accepteren als een onafhankelijke partij als de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties bepaalt dat Hwang een politiek vluchteling is.

Volgens de Zuidkoreaanse krant Dong-A Ilbo heeft Hwang Amerikaanse en Zuidkoreaanse inlichtingendiensten verteld dat nog vijf tot zeven hoge Noordkoreaanse functionarissen willen overlopen. Sommige van deze functionarissen zouden nog hogere posities bekleden dan Hwang, die 24ste staat in de Noordkoreaanse hiërarchie. (Reuter, AP)