Museum Bilbao wil Guernica

MADRID, 18 FEBR. Directeur Juan Ignacio Vidarte van het in september te openen Guggenheim Museum in Bilbao, wil Pablo Picasso's Guernica (1937) tijdens de opening tentoonstellen. Hiertoe heeft hij een verzoek ingediend bij het Reina Sofia Museum in Madrid, waar het schilderij nu hangt. Hij heeft nog geen antwoord gekregen.

Picasso maakte de Guernica, een gigantische zwart-wit muurschildering, naar aanleiding van het nazi-bombardement in 1937 op de Baskische stad Guernica, 35 kilometer ten oosten van Bilbao. Het Spaanse ministerie van cultuur, de erfgenamen van Picasso en kunstexperts zijn bang dat het schilderij door een eventuele verhuizing zou kunnen beschadigen.

Thomas Krens, directeur van het Guggenheim Museum in New York, stelt dat de Guernica al eerder vervoerd is. Picasso stuurde het schilderij uit protest tegen het bewind van Franco in 1939 naar het Museum of Modern Art in New York. Daarna is het ook in 32 andere steden te zien geweest. Pas 6 jaar na de dood van de dictator keerde het in 1981 naar Spanje terug. (APE)