Meer licht op fraude Sumitomo

LONDEN, 18 FEBR. Een kleine Britse beursmakelaar, Winchester Commodities, heeft waarschijnlijk zo'n 25 miljoen pond (75 miljoen gulden) verdiend met kopertransacties, waarbij de wegens fraude gearresteerde handelaar Yasuo Hamanaka van het Japanse handelsconcern Sumitomo was betrokken. Dat heeft het BBC-programma Panorama gisteren onthuld.

Het gaat om een ingewikkelde reeks transacties uit 1993 onder de codenaam RADR. Onder deze codenaam sloot Sumitomo de grootste koperdeal ter wereld. De BBC citeerde uit documenten die een nieuw licht werpen op de RADR-deal, waarover Sumitomo tot nu steeds heeft gezwegen. Volgens de documenten uit het dossier van Winchester Commodities was de RADR-deal bedoeld om de prijzen te manipuleren.

In het BBC-programma zei een vooraanstaande analist dat de koperprijzen zeer in het nadeel van Sumitomo waren. “Ik kan me geen reden voorstellen waarom een ervaren professionele handelaar deze deals zou willen doen tegen die prijzen,” aldus topman Desmond Fitzgerald van Equitable House Investments. Winchester Commodities heeft steeds elke rol in de Sumitomo-affaire ontkend. Een woordvoerder van Winchester was voor de BBC niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens het BBC-programma heeft Hamanaka van de Japanse vertegenwoordiger van Winchester Commodities 160.000 dollar ontvangen. In het programma wordt gezegd dat twee directeuren van Winchester in 1992 en 1993 driemaal steeds met 50.000 dollar cashgeld naar Japan reisden om hun vertegenwoordiger in Tokio het geld te geven. Deze zou betalingen aan Hamanaka hebben gedaan. De betalingen werden in 1992 en 1993 gedaan, kort voor de RADR-deal werd gesloten. De RADR-deal kwam tot stand met hulp van Crédit Lyonnais Rouse, handelaar op de London Metal Exchange (LME). Deze handelspoot van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais heeft steeds ontkend onjuist te hebben gehandeld.

Hamanaka heeft gisteren bij de opening van het proces in Tokio bekend fraude en valsheid in geschrifte te hebben gepleegd. Hij vervalste documenten om voor zijn superieuren verliezen van 2,6 miljard dollar te verbergen. Enkele maanden geleden bleek uit een rapport dat het toezicht van de LME tekortschoot. (Reuter)