Luchtacties van Zaïre tegen de rebellen

KINSHASA, 18 FEBR.Het Zaïrese regeringsleger heeft gisteren luchtaanvallen uitgevoerd op drie plaatsen in het rebellengebied en gedreigd dat andere steden zullen volgen.

Bij de aanval op Bukavu in het oosten van Zaïre zijn ten minste 6 doden gevallen en raakten 37 mensen gewond, toen er met gevechtshelikopters en straaljagers bombardementen en beschietingen werden uitgevoerd. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er vielen in de nabijgelegen plaatsen Walikale en Shabunda die eveneens gebombardeerd werden.

Rebellenleider Laurent Kabila zei vandaag vanuit het 500 kilometer zuidelijker gelegen Kalemie, dat er aanvallen zullen worden uitgevoerd op het vliegveld van waar de straaljagers zijn opgestegen. De helikopters en vliegtuigen van Russische makelij worden bestuurd door Oekraïense huurlingen, die het Zaïrese leger heeft aangetrokken voor de oorlog tegen de Tutsi-rebellen.

De rebellen hebben sinds september vorig jaar een strook van duizend kilometer veroverd langs de grens met Oeganda, Rwanda en Burundi. Volgens de Zaïrese regering worden de rebellen door deze buurlanden militair gesteund.

Het Zaïrese ministerie van Defensie meldt dat er tegelijkertijd met de luchtaanvallen een grote veldslag wordt geleverd met de rebellen in een gebied op 270 kilometer ten zuiden van Kisangani. Het regeringsleger probeert vanuit deze stad een tegenoffensief op gang te brengen, maar wordt tot nu toe door de rebellen in bedwang gehouden.

In Kalemie, dat begin deze maand door de rebellen werd veroverd, hebben 4,500 recruten zich aangemeld bij de rebellen, onder wie veel minderjarigen.

Kalemie werd door de regeringsoldaten na plunderingen achtergelaten en wordt nu getroffen door een cholera-epidemie.

Naar schatting 350 mensen zijn er de afgelopen weken gestorven, drie keer meer dan normaal is voor deze tijd van het jaar. De plaatselijke bevolking stenigde dertig vrouwen omdat zij ervan verdacht werden de ziekte middels hekserij te hebben verspreid. (AP, Reuter)