Leiders van Albanese stad achter betogers

VLORË, 18 FEBR. In de Albanese havenstad Vlorë hebben gisteren opnieuw duizenden inwoners gedemonstreerd voor compensatie voor hun spaargeld, dat in een dubieus investeringsfonds verloren is gegaan. Ze kregen gisteren de steun van hun eigen autoriteiten, al zijn die lid van president Berisha's regerende Democratische Partij.

Het was gisteren de dertiende dag van betogingen in Vlorë. Rond vijfduizend demonstranten zongen volksliedjes, waarvan ze de tekst zodanig hadden veranderd dat ministers belachelijk werden gemaakt en de regering voor dief werd uitgescholden.

Vertegenwoordigers van de studenten in Vlorë kondigden hongerstakingen aan als de eis van compensatie niet wordt ingewilligd. De regering kreeg tot 20 februari de tijd om op de eis in te gaan. 20 Februari is een symbolisch belangrijke dag: op die dag werd in 1991 het reusachtige standbeeld van wijlen dictator Enver Hoxha op het centrale Skanderbegplein in Tirana omvergehaald en eindigde het communistische bewind. 'Op 20 februari sneuvelen dictaturen', zo scandeerden gisteren studenten tijdens de protestmars.

Vertegenwoordigers van alle politieke partijen in Vlorë - inclusief de regerende Democratische partij van Berisha - ondertekenden gisteren een verklaring waarin werd aangedrongen op het aftreden van de regering en op nieuwe verkiezingen. De burgemeester van de stad, Gezim Zile, lid van de Democratische Partij, sprak de betogers vanaf een balkon van het stadhuis toe en zei hun protest te steunen. Doelend op de roep om zijn aftreden zei hij: “U kunt me niet dwingen af te treden, omdat ik net als u van Vlorë hou en als ik aftreed wacht Vlorë chaos. Ik ben met u en ik steun uw staking.”

Ook in de stad Fier, ten noorden van Vlorë, betoogden gisteren gedupeerde spaarders. In Vlorë noch in Fier liet de politie zich zien. In Tirana voorkwam de politie op het Skanderbegplein andermaal dat daar werd gedemonstreerd.

Vehbi Alimuçaj, de leider van een nog opererend investeringsfonds, Vefa Holding, zei gisteren tegen boze spaarders dat ze “de handen uit de mouwen moeten steken en aan het werk moeten gaan in plaats van te protesteren en gebouwen af te branden”. Vefa is het grootste van de controversiële piramideschema's in Albanië. Het betaalt vrijwel geen rente meer uit. (Reuter)