KNVB zoekt meer scheidsrechters

ROTTERDAM, 18 FEBR. De KNVB gaat volgende maand een nieuwe campagne beginnen ter bevordering van het aantal scheidsrechters in het amateurvoetbal. Volgens voorzitter M.G.M. Sprengers kampt de bond de afgelopen jaren met een “onverteerbaar” aantal afzeggingen. “We zijn duizenden scheidsrechters kwijtgeraakt. Dat kunnen we als bond niet zomaar accepteren.”

Het aantal geregistreerde scheidsrechters is sinds 1982 gedaald van circa 13.000 naar ongeveer 9.000. Het aantal voetbalwedstrijden schommelt al een paar decennia rond de 30.000 wedstrijden per week. Steeds meer jeugdwedstrijden worden de laatste jaren geleid door een 'thuisfluiter', die volgens Sprengers het spelpeil niet bevorderen. “We willen geen gewoonte maken van vrijwilligers.”

Veel scheidsrechters in het amateurvoetbal zijn gestopt met fluiten wegens het toenemende geweld op en rond de velden. Bij de hervatting van de competitie werden in district Zuid afgelopen weekeinde nog zeven wedstrijden gestaakt wegens ongeregeldheden. Veel spelers, trainers, verzorgers en supporters maken zich schuldig aan verbaal en fysiek geweld. Sprengers: “Ik moet de mensen die gemolesteerd zijn en de fluit aan de wilgen hangen, helaas gelijk geven. Ik zou me zelfs niet verrot laten schelden voor een vergoeding van twintig gulden.”

De KNVB heeft in 1995 een noodwet ingevoerd, die tot snellere straffen moet leiden na een molestatie van een scheidsrechter. Als de getroffen leidsman voor maandagmiddag aangifte doet van een vergrijp tijdens het voorafgaande weekeinde, wordt het betreffende elftal voor minimaal een duel geschorst. Als een elftal in korte tijd twee keer verantwoordelijk wordt geacht voor het molesteren van een scheidsrechter, wordt het team voor de rest van het seizoen geschorst.

Volgens een woordvoerder van de KNVB heeft de noodwet een positief effect gesorteerd. “We hadden vorig seizoen te maken met vijftien procent minder molestaties dan het seizoen daarvoor.” Volgens Sprengers wordt de dalende lijn dit seizoen niet doorgetrokken. “Het ging redelijk, maar we moeten helaas weer van voren af aan beginnen.”

Een van de projecten ter bevordering van het aantal arbiters heeft momenteel plaats in Breda, waar de KNVB scheidsrechterscursussen organiseert op een middelbare school. “De scholieren zijn heel enthousiast”, zegt een KNVB-woordvoerder. “In Tilburg en Dordrecht beginnen we binnenkort iets soortgelijks.”