Jan Baptist

Vanuit de Cisterciënzerabdij 'Maria Toevlucht' in Zundert (Noord-Brabant) is gisteren broeder Jan Baptist begraven. Jan Baptist, die oorspronkelijk Arnold Bomans heette, overleed vorige week op 80-jarige leeftijd.

Hij was de broer van de bekende schrijver Godfried Bomans. Ruim een halve eeuw geleden kreeg Jan Baptist min of meer nationale bekendheid toen hij optrad in een televisieprogramma met Godfried Bomans en zijn zuster Wally, die evenals hij tot een kloosterorde was toegetreden. Naar Godfrieds verhaal belandde zijn broer Arnold in 1935 in het Zundertse klooster toen hij vanuit Haarlem per fiets op weg naar Parijs was. Zijn vader zou hem naar Frankrijk hebben gestuurd om daar van zijn kloosterroeping bevrijd te worden. Maar in Zundert gearriveerd, nam Arnold Bomans zijn intrek in het klooster, dat hij sindsdien zestig jaar trouw is gebleven. Het Cisterciënzerklooster werd in 1900 opgericht als toevluchtsoord voor Franse trappisten die zich door anticlericale maatregelen van de Franse regering bedreigd voelden.