Internet-adres aan bedrijven teruggegeven

ROTTERDAM, 18 FEBR. Dertig Nederlandse bedrijven en instellingen, waaronder de ANWB, Heidemij, Geveke en Econosto, krijgen hun commerciële adres (domeinnaam) op Internet terug van het bedrijf IInfo dat deze namen in de Verenigde Staten had laten registreren.

De ANWB had het Nederlandse IInfo (Interactive Info) gedagvaard omdat het volgens de toeristenbond inbreuk maakt op de handelsnaam- of merknaamwet.

“We vonden het wel een goed idee deze namen te registreren”, aldus IInfo in een verklaring. “Nu, na al die negatieve publiciteit, natuurlijk niet meer.” Volgens E. Veerman van Iinfo heeft het bedrijf de domeinnamen niet geroofd. Een domeinnaam is een adres op Internet dat verwijst naar een zogeheten website (pagina) op World Wide Web, het deel van Internet dat geschikt is voor afbeeldingen.

“Wij hebben dertig Nederlandse namen geregistreerd namens een Amerikaans bedrijf”, aldus Veerman vanmorgen. Volgens hem had dit Amerikaanse bedrijf, WWT Corp. uit Redwood in Californië, de namen willen gebruiken voor 'een pr-stunt'. Meer zegt hij van zijn Amerikaanse opdrachtgevers niet te mogen loslaten. Volgens Veerman doen Nederlandse bedrijven er verstandig aan hun Internet-adressen nu te laten registreren, ook al maken zij daarvan voorlopig geen gebruik.

De ANWB gaat het commerciële adres (voorzien van de uitgang .com) gebruiken voor het inrichten van een website. De ANWB heeft onder een domeinnaam die eindigt op de uitgang 'nl' al een adres geregistreerd in Nederland bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (IDNL). Voor registratie bij IDNL moet, in tegenstelling tot in de VS, een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel worden overgelegd.

IInfo had de commerciële Internet-adressen geregistreerd bij de instantie Internic in de Verenigde Staten. Adressen die hier zijn geregistreerd eindigen op afkortingen als 'com', 'edu', 'net', 'gov' of 'org' en bieden mondiale dekking.

Het systeem voor domeinregistratie in de VS staat onder druk. Het aantal geregistreerde domeinnamen bij Network Solutions groeit explosief. Het aantal is in het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd tot 897.567.

In Amerika heeft een speciaal comité onlangs definitieve voorstellen ingediend voor de hervorming van het systeem van domeinnamen. Network Solutions, de instantie die domeinnamen verstrekt en toezicht houdt op de registratie, verliest zijn monopolie. In totaal zullen 28 nieuwe registers voor domeinnamen worden ingesteld.

Bedrijven die zich willen opwerpen als instantie voor het registreren van domeinnamen moeten daarvoor 20.000 dollar betalen. Uit kandidaten die voldoen aan de eisen zal aan de hand van een loting een keuze worden gemaakt. Het is de bedoeling dat Network Solutions voorlopig controle behoudt over domeinnamen die het nu registreert.