Ingrijpende hervormingen in Roemenië

BOEKAREST, 18 FEBR. Premier Victor Ciorbea van Roemenië heeft gisteren een ingrijpend economisch saneringsprogramma gepresenteerd dat zware offers vraagt van de bevolking. “We moeten betalen voor de fouten van het verleden, maar ook voor een betere toekomst”, aldus de premier.

Volgens de premier is er geen alternatief meer. Het programma heeft de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, die waarschijnlijk voor een miljard dollar aan leningen zullen verstrekken. Op kortere termijn zou Roemenië al op 400 miljoen dollar kunnen rekenen. De twee instellingen schortten de kredietverlening aan Roemenië vorig jaar op, omdat de vorige linkse regering te veel uitgaf en het deviezenverkeer beperkte.

Premier Ciorbea wil zo'n tachtig nieuwe wetten invoeren die moeten zorgen voor een economisch klimaat dat aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. De plannen omvatten onder meer liberalisering van de valutamarkten, afschaffing van subsidies, herstructurering van staatsbedrijven en versnelling van de privatiseringen.

De Roemenen werden vanmorgen al onmiddellijk geconfronteerd met enorme prijsstijgingen. Benzine, waarvan de prijs in januari al was verdubbeld, bleek 50 procent duurder, elektriciteitstarieven werden vijf maal zo duur, een treinkaartje ging 80 procent in prijs omhoog en de telefoontarieven werden dubbel zo duur.

De procedures voor privatisering zullen voortaan doorzichtig zijn en alle investeerders gelijke kansen bieden, zo beloofde Ciorbea. Voor eind mei moeten al 2700 bedrijven in particuliere handen komen en aan het eind van het jaar zullen het er 3600 zijn. Bij een reeks andere staatsondernemingen moet nog worden bekeken of het wel zinvol is ze te laten voortbestaan. Vast staat al dat er zeker tien dicht gaan, waaronder twee olieraffinaderijen.

De regering wil het begrotingstekort dit jaar verminderen van 5,7 tot 3,5 procent van het bruto binnenlands produkt. Mede daardoor zal de economische groei afnemen van 4,1 procent tot ongeveer 2 procent. In eerste instantie zullen de Roemenen te maken krijgen met een toeneming van de werkloosheid en een hogere inflatie, waarvoor ze slechts gedeeltelijk compensatie krijgen.

Ciorbea zei ervan overtuigd te zijn dat de bevolking begrip heeft voor de harde maatregelen. Volgens hem is het de enige manier om de achterstand op andere vroegere communistische landen goed te maken. “Ik weet hoe vernederd we ons voelden toen Tsjechië, Hongarije, Slovenië en Polen ons voorbij schoten.” (AFP, Reuter, KRF, DPA)