Grootste papierfusie ter wereld

MONTREAL, 18 FEBR. Een fusie tussen twee Canadese papierfabrikanten, Abitibi-Price uit Toronto en Stone-Consolidated uit Montreal, moet dit voorjaar 's werelds grootste producent van krantenpapier opleveren. De te vormen onderneming zal met een gecombineerde jaarlijkse omzet van bijna vijf miljard Canadese dollar (ongeveer 6,5 miljard gulden) zo'n acht procent van de internationale markt van krantenpapier in handen hebben.

De waarde van het nieuwe concern, dat Abitibi-Consolidated gaat heten, zal ongeveer 4,1 miljard dollar bedragen. De twee fusiepartners bezitten samen 14 papierfabrieken en zeven houtzagerijen in Canada, drie papierfabrieken in de Verenigde Staten en een in Groot-Brittannië. Ronald Oberlander, president van Abitibi-Price, sprak bij de bekendmaking van het plan van “een fusie tussen twee gelijken, die zal leiden tot een veel sterker bedrijf in zowel produktie- als financieel opzicht.” De fusie is een van de grootste in de geschiedenis van de Noordamerikaanse hout- en papierindustrie. Deze branche, die in consolidering is achtergebleven bij de Europese, heeft te maken met groeiende concurrentie uit Latijns-Amerika en Azië, waar goedkoper geproduceerd wordt, alsmede met sterk gedaalde papierprijzen. Teruglopende oplagecijfers van dagbladen en een eerdere stijging in de papierprijs hebben geleid tot een sterke daling in de vraag naar krantenpapier. Producenten moesten begin deze maand een voornemen uitstellen om de prijs van krantenpapier op te drijven.

Door samen te gaan hopen Abitibi-Price en Stone-Consolidated schaalvoordelen te bereiken en meer greep te krijgen op papierprijzen. Een grotere invloed op de aanbodzijde van de papiermarkt zou de stabiliteit van prijzen bevorderen. Samenvoeging van onder meer hoofdkantoren, administratie, verkoopvoorzieningen en transport van de twee bedrijven moet leiden tot een jaarlijkse besparing van honderd miljoen dollar.

Bij Abitibi-Consolidated zal een gecombineerde capaciteit ontstaan van 3,2 miljoen ton aan krantenpapier per jaar. UPM Kymmene uit Finland, de grootste producent in Europa, heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljoen ton. Beide fusiepartners hebben saneringsprogramma's achter de rug. Samen bieden ze werk aan bijna dertienduizend mensen.

Als de fusie, zoals verwacht, wordt goedgekeurd door de aandeelhouders van beide bedrijven, zullen de oude aandelen worden omgezet in nieuwe effecten Abitibi-Consolidated. Stone Container Corp., moederbedrijf van Stone-Consolidated uit Chicago, zal met ongeveer een kwart van de waardepapieren de grootste aandeelhouder worden.