Groep ervaren gebruikers gaat heroïne testen

DEN HAAG, 18 FEBR. Minister Borst (Volksgezondheid) laat een onderzoek doen naar de wijze waarop heroïne kan worden gerookt. Zij wil daarvoor een kleine groep ervaren heroïnerokers een aantal keren heroïne verstrekken. Borst schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek moet duidelijk maken welke manier van roken het meest bruikbaar is bij de voorgenomen experimenten in een aantal steden met de gratis verstrekking van heroïne aan zwaar verslaafden die er medisch slecht aan toe zijn. Borst wil maximaal tien ervaren heroïnegebruikers bij het onderzoek betrekken, dat tussen maart en juni zal worden uitgevoerd. Zij zullen maximaal vijf keer heroïne verstrekt krijgen.

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar een rookbaar heroïnetablet. Bij verhitting moet een voldoende hoeveelheid heroïne in dampvorm ontstaan, zonder dat schadelijke stoffen vrijkomen. Ook de wijze waarop de heroïne in gebruikersruimten zal worden gerookt, dient aan bepaalde eisen te voldoen. Het grootst mogelijke deel van de heroïnedamp moet door de gebruiker worden ingeademd en mag niet in de vrije ruimte ontsnappen. Het gaat erom een methode te vinden waarbij de verslaafden de gehele dosering onder toezicht roken, zonder dat de medische begeleiders de rook inhaleren.

Daarnaast worden verhittingsmiddelen onderzocht, zoals een 'verhittingsblok', ingesteld op een bepaalde temperatuur, waarin het heroïnetablet kan worden geplaatst.

Onduidelijk is nog of Borst steun zal krijgen van de Tweede Kamer voor het onderzoek. VVD-woordvoerder A.M. van Blerck zegt eerst overleg met de minister te willen. Ze vindt dat het onderzoek naar het roken van heroïne “veel te ver gaat”. “Dit geeft het verkeerde signaal, namelijk dat in Nederland alles kan.”

De PvdA is voorstander van het aangekondigde onderzoek. Woordvoerder R. Oudkerk zegt “geen enkel probleem” te hebben met het voornemen van minister Borst, dat hij beschouwt als een “uiterst verstandige manier” om meer informatie te krijgen over verstrekking van heroïne. “We hebben als volksvertegenwoordiger de plicht om de overlast van drugscriminaliteit en de schade aan de volksgezondheid van het heroïngebruik te beperken, niet om zoals de VVD het gesundes Volksempfinden uit te dragen.”

D66-woordvoerder T. de Graaf zegt ook “geen enkel bezwaar” tegen het onderzoek te hebben. Hij meent dat het onderzoek noodzakelijk is om een goede afweging te maken over de wenselijkheid van experimenten met gratis heroïneverstrekking. De Tweede Kamer zal zich daar later dit jaar over uit spreken.

CDA-woordvoerder W. van der Camp wil eerst het overleg met de minister afwachten voordat hij commentaar geeft.