Franse katholieken eisen een verbod op Larry Flynt affiche

PARIJS, 18 FEBR. Rooms-katholieke priesters en gelovigen hebben gisteren een rechtbank om een verbod gevraagd van het affiche van de Amerikaanse film The People vs. Larry Flynt.

Het affiche toont de hoofdfiguur, gespeeld door op een lendedoek na naakte acteur Woody Harrelson, die is gekruisigd op het kruis van een vrouw in bikini. De film is gebaseerd op het leven van de Amerikaan Larry Flynt, die zich veel juridische moeilijkheden op de hals haalde door in zijn seksblad Hustler meer van naakte vrouwen te laten dan concurrenten als Playboy. Regisseur Milos Forman schetst Flynt als een held van de vrije meningsuiting die uiteindelijk door het Hooggerechtshof in het gelijk wordt gesteld.

“Het is voor christenen beledigend om een gekaapte afbeelding van de kruisiging gebruikt te zien op een satirische manier”, aldus advocaat Alexandre Varaut die namens de groep rooms-katholieke gelovigen sprak. Milos Forman was verbaasd over de eis tot verbod van het affiche. “Voor mij is het affiche een parodie op mijn film”, zei hij tegenover RTL-radio.

Columbia Pictures, het bedrijf dat de de film uitbrengt, onthield zich van commentaar. Eerder had de filmmaatschappij het gewraakte affiche in de Verenigde Staten laten vervangen door een afbeelding van Woody Harrelsons hoofd, waarvan de lippen zijn bedekt door een Amerikaanse vlag. In Eurpopa verwachtte Columbia geen moeilijkheden over de poster. Harrelson is overigens voor zijn rol genomineerd voor een Oscar.

Mocht de rechter besluiten het affiche te verbieden, dan is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. In 1984 verbood een Franse rechtbank dat het affiche voor Martin Scorsese' film Ave Maria. Dit toonde een naakte vrouw aan een kruis. (AP)