Feyenoord-fan schoot in stadion; Minister tegen inzet BVD bij voetbalrellen

ROTTERDAM, 18 FEBR. Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken voelt er niets voor de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) in te schakelen om massale vechtpartijen tussen voetbalvandalen te voorkomen. Dat zegt hij naar aanleiding van een suggestie van Tweede-Kamerlid Rijpstra (VVD) in een vergadering van de Kamercommissie voor Sportzaken. Rijpstra opperde gisteren de BVD te betrekken om vechtpartijen te voorkomen zoals zondag op de A-10.

Supporters van beide topclubs hadden telefonisch afgesproken elkaar op de ringweg bij Amsterdam te treffen. De Feyenoord-aanhangers waren op weg naar Volendam, waar hun club tegen de plaatselijke eredivisieclub moest aantreden. De Ajax-fans stonden te wachten langs de snelweg. De toegesnelde politie dreef de strijdende partijen uit elkaar en nam tientallen slag- en steekwapens in beslag.

Volgens Dijkstal ligt het zwaartepunt van het bestrijden van dit soort rellen bij uitstek bij de politie en gaat het dan ook primair om een politietaak. “Ik begrijp de gedachte heel goed en heb me zondag, zoals waarschijnlijk iedereen, mateloos geërgerd. Dat men elkaar nu kennelijk van tevoren belt en afspraken maakt, geeft een geheel nieuwe dimensie aan dit soort geweld. In elk ander land zou je dit een criminele gang noemen.”

De landelijke Federatie Supportersverenigingen (FSV) ziet, weliswaar als laatste middel, wel een taak weggelegd voor de BVD. Volgens de FSV dienen supportersclubs de notoire raddraaiers zelf aan te geven bij de betrokken clubs, opdat ze kunnen worden uitgesloten van wedstrijdbezoek. “De totale groep van harde kernleden moet op voorhand een preventief reisverbod opgelegd krijgen op de dagen van betaald voetbal. Bovendien dienen ze zich te melden op politiebureaus gedurende de wedstrijden”, aldus secretaris F. Zwang van de FSV. “De maat is echt vol. Het is echt belachelijk dat slechts één persoon is gearresteerd zondag. Dat is voor ons volstrekt onacceptabel.

De secretaris kreeg gisteren informatie dat 3.000 supporters van Feyenoord komende zondag, bij de klassieker tegen Ajax in Amsterdam, een groot offensief voorbereiden. Dat moet een revanche zijn voor vorig jaar, toen aanhangers van Ajax in De Kuip stoeltjes in brand staken.

Een vechtpartij als zondag is niet uniek. Eén van de conclusies uit een recent rapport van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) was dat het geweld zich steeds meer verplaatst van het stadion naar buiten. In de accommodaties is het moeilijker dan voorheen om rotzooi te trappen.

Het vandalisme is dan ook nog zeker niet bedwongen, zegt beleidsmedewerker R. Siebelink van het CIV: “Het succes van de bestrijding is niet echt hoopgevend.” Het is volgens hem te simpel om te stellen dat de vechtersbazen geen voetbalsupporters zijn. “Het ging zondag om fans die bijna elke uitwedstrijd van Feyenoord bezoeken. De politie en de overheid doen steeds slimme zetten, maar de supporters slagen er telkens in nog slimmer te zijn.”

Bij de laatste ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax, op 24 november in Rotterdam, heeft een supporter van Feyenoord met een lichtpistool geschoten op een vak met Ajax-fans. Dat meldt Panorama vandaag. Het weekblad tekent uit de mond van een ooggetuige en een supporter die wordt beschuldigd van medeplichtigheid op wat er op 24 november in Rotterdam is gebeurd. Volgens hen heeft de schutter een lichtkogel bestemd voor gebruik in de scheepvaart het stadion ingesmokkeld. In de eerste minuut van de wedstrijd, toen scheidsrechter Uilenburg aan Ajax een strafschop toekende, vuurde de schutter vanuit vak Y naar het vak met de Ajax-fans. “Hij miste maar net doel”, aldus de getuige.

Een woordvoerder van justitie in Rotterdam bevestigd dat de dader vlak voor kerstmis in Doetinchem is gearresteerd. De man verblijft op dit moment in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.