Extra ruimtewandeling voor Hubble

HOUSTON, 18 FEBR.Amerikaanse astronauten aan boord van de 'space shuttle' Discovery hebben vannacht een extra ruimtewandeling gemaakt om onverwachte schade aan de Hubble ruimtetelescoop te repareren.

Sinds vrijdagnacht werken zeven astronauten op 600 km boven de aarde aan de ruimtetelescoop die gebruikt wordt om het heelal te observeren. Gedurende de werkzaamheden werd ontdekt dat een klein gedeelte van de buitenste isolatielaag van de ruimtetelescoop ernstig is aangetast door ultraviolette zonnestraling. Naast een scheur van 45 centimeter ontdekten de astronauten ook een aantal gaatjes die waarschijnlijk ontstaan zijn door kleine meteorieten.

De Hubble werd zeven jaar geleden gelanceerd en draait sindsdien 16 keer per dag rond de aarde. De temperatuur schommelt daarbij ieder anderhalf uur van 200 graden celsius boven nul tot 240 graden onder nul. Om de aangetaste teflon-laag te beschermen, werd aan boord van de Discovery provisorisch een beschermlaag in elkaar gezet van isolatiemateriaal. Afgelopen nacht werd de beschermlaag met behulp van ijzerdraad en enkele klemmen als een 'deken' op het aangetaste gedeelte aangebracht.

De servicebeurt van de Hubble heeft ruim 600 miljoen gulden gekost. Zaterdag bevestigden twee astronauten gedurende een ruimtewandeling van zeven uur een nieuwe sensor ter grootte van een kleine vleugelpiano aan de Hubble. Met de sensor wordt de precisie om sterren af te tasten tien keer beter dan met een telescoop van dezelfde grootte op aarde wordt bereikt. (Reuter, AP)