Erasmus Prijs 1997 voor Jacques Delors

AMSTERDAM, 18 FEBR. De Erasmus Prijs voor 1997 is toegekend aan Jacques Delors, die van 1985 tot 1994 voorzitter is geweest van de Europese Commissie.

Hij krijgt de prijs voor zijn buitengewone verdiensten voor Europa, zo heeft de Stichting Praemium Erasmianum maandag bekendgemaakt.

De prijs, een bedrag van 300.000 gulden, is genoemd naar de 16de eeuwse humanist en filosoof Desiderius Erasmus. “Delors is de prijs toegekend omdat hij met zijn visie en persoonlijke enthousiasme een enorme invloed heeft uitgeoefend op het proces van Europese eenwording”, aldus de stichting.

Door zijn gevoel voor de politiek-culturele achtergronden van de verschillende landen die het verenigd Europa vormen heeft Delors op een moment van stagnatie nieuw leven weten te blazen in de Europese Unie, aldus de Stichting Praemium Erasmianum.

De prijs gaat ieder jaar naar een persoon of instantie die een belangrijke culturele, sociale, of sociologische bijdrage heeft geleverd aan de Europese zaak.

Eerdere prijswinnaars waren de Tsjechische president Vaclav Havel, nazi-jager Simon Wiesenthal, beeldhouwer Henry Moore en Nobelprijs-winnaar Jan Tinbergen. Delors krijgt de prijs in het najaar uitgereikt. Een precieze datum moet nog worden vastgesteld.