DSM daagt Mitsui Japan voor de rechter

Chemieconcern DSM heeft bij een rechtbank in Tokio een schadeclaim ingediend van “vele miljoenen” tegen de Japanse branchegenoot Mitsui. DSM maakte vorig jaar september bekend een procedure tegen Mitsui te overwegen omdat de Japanners inbreuk zouden hebben gemaakt op het octrooi van DSM op de supersterke vezel Dyneema.

DSM wachtte echter met de procedure totdat duidelijk was dat een mogelijke overwinning in deze zaak zou opwegen tegen de hoge kosten. Ook wist het concern nog niet wat het door toedoen van Mitsui aan omzet heeft moeten derven. Dyneema is een DSM-produkt. Mitsui maakte het zonder toestemming na en verkoopt het in Japan al sinds 1990. In 1996 kreeg DSM van de rechter te horen dat het concern zich terecht op zijn octooi beroept. Het zal echter nog wel enkele jaren duren voordat de zaak definitief is geregeld, zei directeur R. de Visser van de bedrijfsgroep Elastomeren al in september vorig jaar.