Containers gevaarlijke stoffen in kanaal

MIDDELBURG, 18 FEBR. In het Schelde-Rijnkanaal, op Belgisch grondgebied enkele kilometers over de Nederlandse grens, zijn maandagavond 28 containers met diverse gevaarlijke stoffen van een duwbak in het water gevallen.

Rijkswaterstaat en de brandweer voerden al de hele ochtend op Nederlands grondgebied metingen uit naar vrijkomende stoffen. Tot omstreeks het middaguur had dat nog niets opgeleverd. De diverse stoffen zijn zowel gevaarlijk voor het milieu als voor de gezondheid.

De scheepvaart op het kanaal bij de Kreekraksluizen is gestremd. Het verkeer is geadviseerd te varen via de Krammersluizen-Hansweert, aldus de directie Zeeland van Rijkswaterstaat.

Van Belgische zijde is vanochtend begonnen met het opvissen van de containers. Van de 28 containers waren er vanmorgen 21 zichtbaar. De andere bevonden zich waarschijnlijk onder water.

De containers zijn afkomstig van de duwbakken die met de Belgische duwboot Renne op weg waren van Antwerpen naar Rotterdam. De combinatie lag omstreeks het middaguur nog ter plaatse en maakte twintig graden slagzij. (ANP)