Chipper te laat voor inzet als spaarkaart

DEN HAAG, 18 FEBR. De ontwikkeling van de Chipper, de chipkaart van Postbank en PTT Telecom, gaat verschillende kaartuitgevers niet snel genoeg. Zowel Edah, Esso, Hema en C&A als ondernemersorganisatie MKB Nederland zien daarom voorlopig af van de Chipper-technologie voor hun spaarkaarten. De Chipper is niet op tijd beschikbaar, zodat de verschillende spaarkaarten bij de introductie dit voorjaar geen betaalfunctie krijgen.

Het gezamenlijke spaarprogramma van Edah, C&A, Hema en Esso gaat in maart proefdraaien in Zwolle, met een chipkaart zonder Chipper. Volgens een Edah-woordvoerder willen de partijen die bij de proef betrokken zijn eerst de zekerheid dat de koppeling van de kaartleesapparatuur aan de kassa's storingvrij werkt.

Ook MKB-Nederland komt in mei met een eigen chipcard, die het bij de introductie voorlopig zonder Chipper-functie moet stellen. “De MKB-kaart wordt een eenvoudige chipkaart met daarop een spaarprogramma. Zoals het er nu voorstaat kunnen we dit najaar de uitgezette kaarten vervangen door Chipper-kaarten”, zegt MKB-kaartmanager B. van Dongen.

Postbank en PTT Telecom geven in maart betaalpassen en telefoonkaarten uit met daarop de Chipper-chip. Volgens de Postbank is de Chipper technisch volledig bruikbaar, maar krijgen de Postbank- en PTT Telecom prioriteit wanneer de Chippers van de band rollen. (ANP)