China bagatelliseert gemelde ziekte Deng

PEKING/TAIPEI, 18 FEBR. De Chinese autoriteiten hebben vandaag nieuwe berichten over een verslechtering van de gezondheidstoestand van sterke man in ruste Deng Xiaoping gebagatelliseerd.

“Er is geen grote verandering in de gezondheid van kameraad Deng Xiaoping”, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij weigerde echter te antwoorden op een vraag of er een kleine verandering was. Ook de Staatsraad, het kabinet, liet weten niet op de hoogte te zijn van een verandering in de gezondheid van Deng, maar de toestand te onderzoeken.

Nieuwe speculaties over Dengs gezondheid - zijn toestand staat gezien zijn hoge leeftijd (92) al jaren in de belangstelling - begonnen na een bericht in een krant in Hongkong dat hij een zware hersenbloeding had gehad. Chinese bronnen meldden gisteren vervolgens dat partijleider Jiang Zemin en premier Li Peng beiden rondreizen door andere provincies voortijdig hadden afgebroken om een bezoek aan Deng te brengen. Aan de andere kant zijn er geen tekenen dat vice-premier Li Lanqing, die bezoeken aan Israel en Iran brengt, en minister van Defensie Chi Haotian, die de Filippijnen bezoekt, vervroegd terugkeren.

Regering en leger van Taiwan meldden Dengs gezondheidstoestand met grote aandacht te volgen. Volgens een Taiwanese krant zijn de autoriteiten in Taipei ervan op de hoogte dat Dengs toestand “dit keer inderdaad zeer ernstig is”. Waarnemers in Taipei wezen er echter op dat geruchten over Dengs dood periodiek opduiken. Zij voegden eraan toe dat de vrees over een onzekere periode in China na Dengs dood iedere keer minder wordt. In de Verenigde Staten meldde een woordvoerster van het Witte Huis geen aanwijzingen te hebben dat de toestand van Deng is veranderd. (Reuter, AP)